След 2014-та изпращаме в Афганистан невоенни специалисти?

Общество

01-11-2012, 15:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Аню Ангелов уточни, че от тази година на базата на т. нар. всеобхватен подход с участието на всички министерства

 

Започната е процедура за изграждане на база данни на български граждански специалисти, които да участват в мисии на международни организации за управление на кризи, съобщи външният министър Младенов.

 

Колегата му Аню Ангелов уточни, че от тази година на базата на т. нар. всеобхватен подход с участието на всички министерства ще бъдат конкретизирани невоенните способности, с които нашата страна може да участва за постигането на задачи, стоящи пред НАТО в следващите години.

 

Двамата министри участваха в работата на междуведомствения съвет по участието на България в НАТО и общата политика за сигурност и отбраната.

 

Военният министър потвърди, че операцията в Афганистан завършва в края на 2014 година и че за след това се планира нова. Тя предвижда участие на страните и партньорите във възстановяването на Афганистан.

 

Основна цел е използването на невоенни способности за стабилизирането на страната.

Има план за изтегляне на нашия контингент, всички разчети са направени, разходите ще бъдат изцяло в рамките на заделените средства в бюджет 2012 г. за участието на България в операцията в Афганистан, каза още Ангелов и категорично заяви, че ще има икономии, а не допълнителни разходи.

 

Следващото заседание на съвета ще е през декември с основна тема киберпрестъпността, съобщи Младенов.

 

По план трябваше докладът за купуването на изтребители да бъде внесен в МС вчера, което не бе сторено.