Медийна прозрачност в BG иска Нели Крус

Най-доброто от печата

01-11-2012, 05:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Тя определи насилието над журналисти като абсолютно неприемливо, а автоцензурата - като притеснителна

Писмо, в което се настоява за мерки за прозрачност в медийната собственост, е изпратила заместник-председателката на Европейската комисия Нели Крус до премиера Бойко Борисов. От МС потвърдиха, че писмото е получено на 12 октомври, 3 седмици след посещението на Крус у нас.

"Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна, и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството", пише Крус. Тя призовава Борисов да гарантира на българите разнообразна и плуралистична медийна среда.
Комисарката с ресор комуникации подчертава, че е привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече когато основни ценности като свободата са в опасност.

"Имате моята силна подкрепа и съм готова да ви сътруднича, ако решите да се възползвате от моите услуги", обещава Крус.

Комисарката заявява, че трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на тв канал, който хората гледат, и да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците.

При посещението си в в София Крус определи насилието над журналисти в България като абсолютно неприемливо, автоцензурата - като притеснителна, а липсата на прозрачност в медийната собственост - като голям проблем.