Скокът на тока е хипотетичен, твърди Добрев

Политика

31-10-2012, 15:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да ни е честито! Токът скоква догодина

Неяснотите били около купуването на зелената енергия

Министърът на икономиката Делян Добрев определи като хипотеза скока на тока през 2013 г.

Той заяви това по повод вчерашното изказване на Ангел Семерджиев, че цената на електроенергията ще се вдигне с поне 3-4 % от юли 2013 година, заради увеличение на добавката за зелена енергия,

"Това, което разбрах от председателя на ДКЕВР е, че изказаното вчера е хипотеза, ако отпадне цената за достъп на ВЕИ. Справедливо е този, който предизвиква разходи в системата ,той да ги плати.

Към днешна дата имаме цена за достъп, която тези производители плащат и тя покрива разходите, които тяхното включване предизвиква", каза още Добрев.

"Всички допълнителни разходи, предизвикани от екстремалното присъединяване на ВЕИ като разходи, ще бъдат понесени от тях и по този начин няма да се прехвърлят на крайните потребители", поясни Ангел Семерджиев. Цена за достъп ще се определя всяка година и ще бъде определяне от реалните разходи, предизвикани от присъединяването на фотоволтаици, разясни той.

"Трябва да се огледаме и да дадем възможност само на най-добрите технологии да се присъединят към системата, само те ще осигурят намаляване на цената на тока в дългосрочен план", смята шефът на държавния регулатор.

"България не е единствената държава, която въвежда такива мерки, такива има в Испания, обмислят се и в Гърция, и Германия", информира Делян Добрев.

"Нови централи след 1 юли 2013 година най-вероятно няма да имаме нито една. Регулаторът веднъж намали цените, септември ги намали повторно. Охладихме този ентусиазъм за инвестиции в зелени енергии. Въведохме ред в този сектор, който ще гарантира, че няма да бъдем изненадани от 1-ви юли", заяви министърът.