Нона дели строителните отпадъци по вид

Политика

31-10-2012, 13:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Директива гласи, че до 2020 г. 70% от материалите трябва да се оползотворяват

Строителните отпадъци ще се разделят по видове материали, заяви екоминистърът Нона Караджова.

Министерски съвет прие днес Наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали. При разрушаване на сгради се изисква, когато се прави това, строителните отпадъци да се разделят по видове материали. Изискванията не се отнасят за определени сгради, които са с по-малка разгъната площ.

Има и изискванията към строителите да разработват планове за управление на строителните отпадъци, който ще бъде част от документацията за разрешаване на строеж , като те влизат в сила от средата на 2014 година.

От тогава влизат в сила и изискванията към възложителите на обществени поръчки с публични средства, да изискват влагането на рециклирани материали в строителството.

Ще има и глоби за тези, които не изпълняват изискванията. Повечето глоби при първо нарушение са между 2000 и 10 000 лева, обясни Караджова.

Според европейската директива до 2020 г. 70% от отпадъците от строителни материали трябва да се оползотворяват. Това означава рециклиране на отпадъците от строителни материали, използването им в обратни насипи, както и повторно използване на тези строителни отпадъци, които са годни за повторна употреба.