Майчин език? ЗИП - турски? Забравете, отсече Игнатов

Мисия София

31-10-2012, 19:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма да махат новините на турски

ДПС иска 4 часа турски език седмично в училищата

Той е свободноизбираем и така ще си остане, зарече се министърът

Няма нужда да се въвежда задължителен майчин език, каквито предложения се чуха, категоричен бе образователният министър Сергей Игнатов.

"Това няма как да стане, защото майчиният език в България не е един или два. Най-важното е, че никой не е лишен от правото си в момента, той е свободноизбираем и така ще си остане". зарече се той пред БНТ.

Министърът попита авторите на идейята от ДПС откъде ще се намерят преподаватели по майчин език на различните общности и допълни, че искането на хората на Сокола е "чисто политическо и предизборно".

Само преди месец от ДПС настояха в новия образователен закон - майчиният език да стане задължителен предмет. От партията на Доган поискаха още да бъдат върнати инспекторите по турски език в инспекторатите, да има законова гаранция за брой часове на седмица и стандарт за учебно съдържание по майчин език, какъвто в момента липсвал.

Министърът обаче днес бе повече от категоричен – майчиният език само като свободноизбираем предмет.

Иначе Сергей Игнатов се похвали, че системата на образованието ще има увеличение на бюджета си за 2013 година със 142 млн. лева.

"В МОМН никога не се диша леко, на мен учители под прозореца никога не са ми викали, защото аз се чувствам един от тях, тъй като цял живот съм се занимавал с преподаване. На фона на кризата и на другите министерства увеличението на 142 милиона наистина е добре", допълни той.