ЕС ще загуби Турция, ако ни подмотват, предупреди Ердоган

Свят

31-10-2012, 08:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В ЕС живеят около 6 милиона турци, от тях 3 млн. са в Германия

Европейският съюз ще загуби Турция, ако не я приеме за свой член до 2023 г., заяви в Берлин турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

За първи път Ердоган споменава срок, в който Анкара възнамерява да продължи усилията за присъединяване към ЕС. Той направи това изказване в момент, когато отношенията между Турцияи ЕС охладняват все повече, посочва Ройтерс.

Ердоган участва снощи в дискусия в Берлин за европейските перспективи на Турция.

Турция официално започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но те са замразени през последните години заради съпротива на някои от големите държави в ЕС и заради липсата на решение на кипърския проблем, напомня Ройтерс.

През 2023 г. ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на република Турция от руините на Османската империя.

Макар че мнозинството от 74-те милиона турци са мюсюлмани, Турция е светска държава и тя ще укрепи Европейския съюз, заяви премиерът.

В ЕС живеят около 6 милиона турци, от тях 3 милиона са в Германия. Германската канцлерка Ангела Меркел, с която Ердоган ще се срещне днес, е против пълноправно членство на Турция в ЕС и вместо това препоръчва стратегическо партньорство с Анкара.

Външният министър Гидо Вестервеле, за разлика от нея, подкрепя стремежа на Турция за присъединяване към ЕС.

Досега Анкара е затворила само една от 35-те глави в преговорите с ЕС. Европейската комисия е на мнение, че Турция не е изпълнила критериите за членство в сферата на човешките права и свободата на словото.