Бащата на Боевски умря, часове след като потвърдиха присъдата

Животът

31-10-2012, 06:00

Снимка:

в.24 часа

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пепи Боевски бил болен от коварно заболяване

Бащата на щангиста Гълъбин Боевски - Пепи Боевски, почина вчера сутринта в семейната къща в Кнежа.

Той се спомина броени часове след като апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести. Магистратите оставиха в сила наложеното наказание от 9 години и 4 месеца затвор за наркотрафик.

Смъртта на Пепи Боевски обаче няма връзка с потвърдената присъда на сина му, споделиха близки на семейството. Бащата на спортиста отдавна водеше битка с рака, не пропускаше процедурите за химиотерапия.

Когато Гълъбин бе арестуван преди година на летището в Сао Паулу със 7, 2 кг кокаин, семейството криеше новината от болния баща. Въпреки че близките пазеха в тайна присъдата на сина, няколко пъти се пускаха слухове за смъртта на Боевски-старши.

Днес следобед около 16:20 ч в общината още не беше постъпил смъртният акт. Пепи Боевски си отиде на 60 г. Погребението е днес в 15 ч в Кнежа, казаха от службата по траурни обреди в града.

Късно в понеделник Регионалният федерален съд в Сао Паулу отхвърлил молбата на новия адвокат на Гълъбин Боевски - Жаксон де Паула, за намаляване на присъдата.

Защитникът има намерение да обжалва решението в предвидения от закона 15-дневен срок, съобщиха за “24 часа” от българското външно министерство. Обжалването ще стане пред третата и последна инстанция - Федералния върховен съд на Бразилия.

Максималното наказание, което заплашваше Гълъбин Боевски, бе 20 г. затвор. Той бе обвинен в опит за международен трафик на наркотици.

Делото срещу щангиста започна на 6 март. Шампионът твърди от първия миг след задържането му, че няма нищо общо с откритата в куфарите му дрога и е станала грешка.

Според версията на Боевски чантата му се скъсала и по тази причина той купил три куфара в град Камбуриу в южния щат Санта Катарина, където придружавал своята участваща в турнир по тенис дъщеря Сара. Спортистът твърди, че поръчал куфарите да му бъдат доставени в хотела, а не ги взел лично от магазина.

Адвокатите на олимпийския шампион обвиняваха съда, че не е взел предвид редица доказателства и не е пожелал да гледа видеозаписи, направени от камерите на летище “Гуарульос” в Сао Паулу, където Боевски бил арестуван, преди да се качи на самолет за Испания./в.24 часа