Дайте 30-те млн. за референдума на майките, зоват от СДС

Политика

30-10-2012, 15:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов определи като "безсмислено" допитването

СДС счита за логичен и резонен протеста на българските майки.

Според сините исканията на майките са справедливи, защото в контекста на обедняване на българските граждани, средствата, които се отделят, макар и като обем големи, не са достатъчни, за да се реши демографския въпрос.

Това заяви пред журналисти председателят на СДС Емил Кабаиванов.

Той допълни, че не трябва да се пренебрегва и факта, че в някои групи от населението майчинството се превърна в бизнес. Ето тука държавата трябва да влезе в ролята на регулатор. Синият лидер даде пример, че около 100 млн. лв. струва издръжката на детските градини и ясли в цяла България. Аз призовавам българското правителство, ако наистина децата са му приоритет, да подели отговорността между общините и държавата, т.е. 50 на 50. Така българските ясли и детски градини ще могат да осигурят необходимия комфорт и необходимото качество на отглеждане и хранене на българските деца. Това е нашият призив и разбиране за това българските деца да бъдат приоритет и как държавата да защити този приоритет в проекта за Бюджет 2013г, подчерта Кабаиванов.  
Той отбеляза, че сумата необходима за една година за увеличаване на майчинството през втората година от 240 на 310 лв. е около 30 млн.лв., колкото ще се отдели за безсмисления референдум за АЕЦ „Белене”. Този предизборен цирк. И ако държавата наистина иска майчинството и отглеждането на децата да бъде приоритет, вместо да отделя 30 млн.лв. за този безсмислен референдум да ги даде на българските майки. Това не са много средства. Още един факт – 1 километър магистрала струва 15 млн.лв., ако приемем, че тези 30 млн.лв., те са равни на два километра магистрала. Така, че министър Дянков няма основание да се извинява, че това са много пари, каза в заключение той.