Да ни е честито! Токът скоква догодина

Общество

30-10-2012, 13:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Увеличението ще е с 3-4%

Цената на електроенергията ще се вдигне с поне 3-4 % от юли 2013.

Причината е увеличението на добавката за зелена енергия.

Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Той отбеляза и днес, че временната такса за достъп до мрежата, която регулаторът наложи на ВЕИ производителите ще стане постоянна. Очаква се, обаче, след като се направят необходимите разчети нейният размер ще бъде намален.

Семерджиев смята, че средствата, които се получават от таксата за достъп, трябва да могат да се разпределят и към крайните потребители, за да могат те да покрият изключително голямата разлика, която има в изплащането на средствата за възобновяеми източници, които са много повече от предвидените в ценовата рамка.

Семерджиев коментира и преференциалните цени, от които се ползват от производителите на ВЕИ. Според него политиката за преференциални цени трябва да се разпространява само върху законно присъединени и функциониращи в съответствие със законите на държавата ВЕИ-та. "Има един текст, който дава възможност при установяване на нарушения от производители на ВЕИ, в процеса на присъединяването на дейността, те да не се ползват от преференциални цени", уточни Ангел Семерджиев. "Предвиждаме да лишаваме от право на преференциална цена тези, които са нарушили текста от закона. Тези, които не са лицензирани, се проверяват от електроразпределителните дружества, които са ги присъединили", добави той.