Забраниха онлайн търговията с хранителни добавки

Общество

30-10-2012, 13:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Глоби за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирми, които извършват продажби чрез Интернет да използват заблуждаваща нелоялна търговска практика при продажба хранителни добавки и прибори, представяни с лечебни свойства, съобщиха от комисията.

Забраната за онлайн търговия важи за хранителните добавки: Весьолка фунго Ши; Азиатски гъби – Ганодерма лицидум (Рейши) спори, Ганодерма с алое, Агарикус Ганодерма, Кориолус Верзиколор, Майтаке Бета – Фактор, Кверцетин и королиус PSP; Капсули на прах от спори на гъба Линджъ; Капсули Шийтаке гъба. Решение за забрана е издадено и за предлагането на следните продукти/прибори: Запер; Mind Spa – система за личностно развитие и релаксации; Vulcano Zapper – уред унищожаващ паразитите в организма; StemEnhance – активатор на стволови клетки; Апарат за лечение на болки в гърба; Комплект за привличане на пари.

Поради това, че не съществуват доказателства за рекламираните от сайтовете лечебни свойства на изброените стоки, КЗП счита, че на потребителите се предоставя невярна и подвеждаща информация, което Законът за защита на потребителите квалифицира като нелоялна търговска практика. Санкцията за това нарушение е до 15 000 лева.

Предлаганите хранителни добавки са представени като средства, подпомагащи лечението и профилактиката на онкологични заболявания, хепатит, СПИН, ХИВ, диабет, язва, множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, слаба имунна система, наднормено тегло, умора и др.