Искат по-високи детски надбавки с 5 лв. Поне.

Общество

30-10-2012, 13:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За тази цел трябвали "смешни пари" – между 15 и 35 млн. лв.

КНСБ предлагат увеличение на детските надбавки поне с 5 лв. за следващата година, за което ще трябват около 50 милиона лв.

За КНСБ е по-важно обезщетенията на майките да бъдат приведени в нормална зависимост от доходите, подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него в НОИ има излишък за фонд "Майчинство", тъй като обезщетението за майчинство 4-та година е замразено на 240 лв.

Единият от въпросите, които поставяме, е за увеличение на обезщетенията за майчинство или на 270 – 290 лв., или пък да е равно на минималната заплата, за която говори правителството.

Според президента на КНСБ, за това трябват "смешни пари" – между 15 и 35 милиона лв. на фона на 31 милиардния бюджет като разходи на страната за цялата следваща година.

Очакваме до края на седмицата министър Дянков да реши ще свика ли най-накрая извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да обсъдим предложенията, за които и той самият сподели, че част от тях за възможни и приложими и по приходната, и по разходната част на бюджет 2013, заяви Димитров.

Универсалността на детската надбавка беше премахната от правителството на НДСВ и ДПС и оттогава насам КНСБ има неизменната позиция за възстановяването й, посочи Димитров. Възстановяването на достъпа до детски надбавки от всички за нас е дългосрочна задача, допълни той.