Бутилка водка на масата може да ви коства бизнеса

Най-доброто от печата

30-10-2012, 07:17

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Какви са основните правила на етикета, които трябва да спазваме по време на деловия обяд

Оказва се, че поканата за среща в неформалната обстановка на ресторант е повод за добре обмислено поведение. Важно е да запомните, че бизнес обядът не е просто събиране за похапване. По-често целта е да получите сделка, работа, повишение или да накарате партньора си да погледне на нещата от вашата гледна точка. Във всички случаи, ако оставите след себе си положително впечатление, това ще ви помогне да постигнете по-добре целите си. Интернет изданието Business insider услужливо ни препоръчва да спазваме седем основни правила, за да си тръгнем доволни, след като деловият обяд приключи. 

Закуска, обяд или кафе - времето вече няма значение

Важно е да се знае, че деловият обяд не се случва непременно по пладне и не се ограничава с времето от средата на деня. Традицията за преговори на маса е възникнала преди много години, когато работният ден е продължавал между 9 и 17 часа. В съвременния делови свят тази условност е отпаднала, защото хората стоят зад бюрата с нерагламентирано и доста плаващо работно време или иначе казано - докато приключат със задачите. Това означава, че можете да се отзовете на покана за подобна среща в удобен за вас час - сутрин, следобед или дори вечерта. 

Не се нахвърляйте на храната

Колкото и да сте гладни не забравяйте, че не храната е повод за деловия обяд, тя е само фон, а идеята да се свърши някаква работа. Останете верни на задачите, за които сте се събрали да обсъждате и не използвайте цялото време на срещата, за да поръчвате блюда и да се тъпчете до насита. Хубаво е преди да седнете на масата да имате наум кратък списък с въпросите, които трябва да обсъдите. 

Нищо лично, това е само бизнес

Хапването на вкусна храна създава усещането за комфорт и удовлетворение. Именно когато ни е най-готино, за момент можем да забравим за целите на деловата среща и да се отнесем до степен, че да помислим партньора за близък приятел. Затова преди да започнете да говорите по същество, проведете кратък встъпителен "лек" разговор, а после плавно преминете към по-сериозните теми. Важно е да става дума за работа, за проблемите, които искаме да обсъдим. Ако прецените, че "лиричните отклонения" биха ви помогнали с нещо, използвайте ги, но с мярка.

Забравете алкохола

Нищо не разрушава така скоропостижно увереността ни, както употребата на алкохол по средата на деня. Забравете за старата руска традиция да се прави бизнес с "подкрепата" на бутилка водка. Високоградусовите напитки отслабват потенциала и възможностите ни. Искате да се провалите? Искате да създадете у партньора си образа на алкохолик, който се налива посред бял ден? Ако отговорът е не, забравете за чашката.

Дръжте се прилично

Деловият обяд е повод да покажем добри обноски на масата. Поведението на пещерен човек със сигурност няма да доведе срещата до успешен край. Недопустимо е да се говори с пълна уста, да се мляска с доволство, сякаш не сте яли от три дни. Ако събеседникът ви неглижира по някаква причина храната, не бъркайте с вилица в чинията му и не го питайте: това ще го ядете ли? Това е сигурен белег за бъдеща катастрофа на работните ви планове. 

Кой плаща сметка

Който кани на обяд, той плаща сметката. Това е правилото. След като сервитьорът донесе фиша, е редно да оставите на масата кредитната си карта. Дори и на шега не подхвърляйте, че именно вие черпите. Това натякване може да обиди партньора и той повече да не желае да се види с вас. И не на последно място - ако човекът изрично настоява да плати всичко, или поне половината от сметката, не възразявайте, а любезно се съгласете. 

Нека говорят

Никой не обича, когато по време на диалог не може да вземе думата от събеседника си. Хората предпочитат да имат срещу себе си търпелив слушател, който внимателно следи какво казват. Принципът по време на делови обяд е: повече слушайте, по-малко говорете. Не нарушавайте правилото с излишни откровености, с подробности от личния си живот или случки от деня с познати. Споделете само толкова, колкото е нужно, за да запазите деловия характер на срещата.