Какво обича едно мече? Шипков мармалад!

Общество

29-10-2012, 19:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Павликени се радват на пухкавата Персефона

Шипковият мармалад е любима храна на мечето Персефона - новият обитател на Павликенския зоокът.

Това каза за Радио „Фокус” Сезаин Мехмедов, управител на зоопарка.

Пухкавата животинка е изпратена от зоопарка в Ловеч на 24 октомври. Родена е на 10 януари 2011 година и в момента е на година и десет месеца.

Тя ще дели общ дом с мечока Васко, който вече пета година обитава мечото леговище. Двете животни все още са разделени, докато свикнат едно с друго. Мехмедов уточни, че женското мече е много младо и не може да се очаква поколение от него в близко време. Това ще се случи едва след като навърши три години.

Мечето идва с пълен набор документи, от които се вижда здравният му статус, описание на породата. Договорът, сключен между двата зоопарка, е петгодишен, под формата на размножителен заем. Това означава, че първото мече, родено от Пепи - Персефона, ще остане за Павликенския зоокът, а следващото ще трябва да бъде изпратено в Ловеч.

Пепи се храни наравно с мечока Васко. Изяждат по четири хляба на ден, голямо количество шипков мармалад, който е сред любимите им храни, зеленчуци и плодове. Мехмедов предвижда да започне да ги храни и с пресовани пелети, в които се съдържа мед. Той уточни, че двете мечки изяждат на месец по 25 кг шипков мармалад. Като цяло според него издръжката им не е проблем за зоокъта в Павликени. Хлебозаводът прави отстъпка в цената на хляба, хора, които обичат животните, се грижат за тях, като носят редовно зеленчуци и плодове.