Почина бебе. Лекарка пуснала духалка да го сгрее

Общество

29-10-2012, 16:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Печката нагряла металните части на креватчето и бебето получило изгаряния

Тази сутрин е починало новороденото момиченце, прието в "Пирогов" с 10% изгаряния. То се е родило на 24 октомври в МБАЛ "Авис Медика" в Плевен.

Вината за изгарянията е на дежурния лекар Ана Вълкова - шеф на отделението по "Неонатология" в болницата, където е родено детенцето.

Лекарката преценила, че е студено и включила печка „духалка" в стаята с бебетата. От печката са се нагряли металните части на бебешкото креватче и при допир с него детето е получило изгаряния.

Бебето е било доносено, имало е забавена кардио-пулмонална адаптация, което представлява забавена дихателна реакция при някои новородени. Това е наложило за известно време то да бъде изолирано от майката и да бъде настанено в интензивна стая за наблюдение.

Новороденото е прегледано и консултирано от хирург, раните са обработени и на следващия ден, след консултация с републикански консултант по изгаряния, детето е приведено в клиниката по изгаряния в „Пирогов" в стабилно състояние и с овладяни дихателни нарушения. По-късно обаче то се влошава и умира.

От МБАЛ "Авис Медика" съобщиха, че заради гафа д-р Вълкова ще бъде уволнена, съобщи "24 часа".