Лекарствата в електронна база, похвали се Атанасова

Общество

29-10-2012, 16:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Така ще се спре спекулацията с цените им, твърди тя

Всичко, което се прави в областта на здравеопазването, е насочено към хората, към тяхното здраве и живот, обяви здравната министърка Десислава Атанасова, която обяви старта на проект за 149 хил. лева, финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013".

Проектът "Създаване на електронна база данни на медицинските изделия, заплащани с обществени средства" се реализира от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

С реализацията на проекта ще се подобри информираността на пациентите, които посредством електронната система ще имат пълна яснота за това кои медицински изделия се покриват изцяло с обществени средства и за кои трябва да си доплащат.

"Публичният електронен списък на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, ще спре спекулацията с цените. Досега едни и същи медицински изделия се продаваха на различни цени, тъй като не съществува база данни, която да показва какви са стойностите им", каза министър Атанасова.

Новата система ще създаде оптимални условия за ефективно разходване на финансовия ресурс и за планиране на здравната политика в средносрочен и дългосрочен план. Регистърът ще съдържа информация за всички 137 хиляди медицински изделия към момента, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, МТСП, болниците - импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро, за лаборатории и др.

Списъкът ще се намира на страницата на ИАЛ и ще включва вида на изделието, производителя му, продажната цена, както и стойността, до която се заплаща с публични средства.

Електронният регистър ще заработи от 1 януари 2013 г.