Легенда на "Куин" в защита на животните

Свят

29-10-2012, 13:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Браян Мей се включи в кампанията за забрана на изпитвана върху животни козметика

Рок музикантът и китарист на "Куийн" Браян Мей отправи видео послание към обществото и отговорните лица в ЕС.

Той призова за подкрепа към кампанията на "Четири лапи" за забрана на изпитвана върху животни козметика.

Мей се включи към апела на международната организация към Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, за пълна забрана на изпитвана върху животни козметика в рамките на ЕС, съгласно първоначално предвидената дата 11 март 2013 г., без допускане на изключения. "Четири лапи" работи в световен мащаб за спиране на опитите с животни и за приемане на пълната забрана в ЕС през идната пролет. През следващите няколко седмици се очаква предложение от страна на Комисията. Това е критичен момент, защото ще бъде решена съдбата на хиляди лабораторни животни по целия свят.

Призивът към председателя Барозу бележи последния етап от десетилетия на натиск от страна на "Четири лапи" и други организации да "отърват" ЕС от козметиката, изпитвана върху животни. Кампанията на "Четири лапи" включва и хора с активна гражданска позиция, които участват в клипа "Да кажем СБОГОМ на изпитваната върху животни козметика".

Кампанията се подкрепя и от много знаменитости, сред които освен Мей се нареждат актрисите Мириам Марголис и Джени Сийгроув, както и популярната на Острова писателка Джили Купър.

Изпитването на нови козметични продукти върху животни беше забранено в ЕС през март 2009 г., но много съставки продължават да се изпитват върху животни извън ЕС и да се внасят за продажба. Това също трябва да бъде забранено през март 2013 г., но изниква опасността козметиката, изпитвана върху животни, да продължи да се продава. Това се дължи на твърденията на козметичната индустрия, че някои от алтернативните методи няма да могат да бъдат въведени навреме. В резултат Комисията обмисля да позволи дерогация на забраната, което означава, че продажбата на жестоко изпитвана козметика ще продължи.