С КОЛЕЛО НА РАБОТА - спестявате пари и пазите природата

Най-доброто от печата

29-10-2012, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Можем да подкрепим кампанията „Свят, който харесваш”

В проучване на Европейската комисия, миналата година сред 27 000 европейци в целия съюз много от тях отговориха, че са по-загрижени за климата в сравнение с периода преди проведената през 2009 г. в Копенхаген среща на върха по въпросите на климата. Това не е учудващо. Повечето хора са наясно, че проблемът не е изчезнал само защото сме прекалено заети с икономическата криза.

 

И въпреки това – независимо от нарастващото осъзнаване на проблема – много хора в много различни страни правят твърде малко в борбата с изменението на климата. Много от тях не правят дори неща, които биха им спестили време и пари. Това частично се дължи на някои пречки и липсата на стимули. Вярвам обаче, че това е така и поради факта, че страхът може да ни мотивира само до определена степен. Хората имат нужда да се стремят към нещо и да работят в определена насока. Необходимо ни е да знаем съвсем конкретно какво можем да направим, както и да знаем, че това е важно.

 

Нека подчертая: това е важно. Всъщност това е всичко за нас. До 2020 г. можем  да намалим  

замърсяването от СО2  в размер, съответстващ на размера на годишните емисии на Ирландия, Франция, Финландия, Белгия и Португалия, взети заедно, ако всички европейци променят навиците си по отношение на храненето, пазаруването, транспорта, отоплението и други.

 

Европейската комисия започна нова общоевропейска инициатива за повишаване на  осведомеността в областта на климата.  Преди броени дни кметството в Лондон, в присъствието на носителя на „Оскар” Колин Фърт, министърa на енергетиката и климата на Обединеното кралство Ед Дейви и високопоставени представители на бизнеса и гражданското общество в Европа, обявих началото на инициативата  „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“.  Кампанията „Свят, който харесваш“ предоставя форум за обсъждане на решения за климата. Какво означава това? Първо, вместо да се съсредоточаваме само върху проблема, бихме желали да разберем доколко той може да бъде разрешен с вече съществуващи решения. Малки и големи решения за намаляване на замърсяването от СО2 и повишаване на качеството ни на живот. Не съм била в нито една страна от ЕС, която да не може да се похвали с оригинални, новаторски решения за борба с изменението на климата.

 

Феноменална архитектура. Щадящи климата офис сгради, кметства, болници, хотели и дори цели квартали. Интелигентни транспортни решения, при които новите технологии помагат както за намаляване на замърсяването, така и за намаляване на задръстванията. Ресторанти, използващи само местни продукти за приготвяне на своите ястия.

 

Второ, това означава, че искаме да преминем отвъд едностранната комуникация. Не искаме да поучаваме хората как да живеят. Бихме желали да споделим опит – като например за това как да подобрим здравето си и да намалим сметките за енергия. Но освен това бихме желали и да слушаме, за да разберем какво пречи на хората да правят неща, които определено изглеждат като добра идея. Например ходенето с колело на работа.

 

Хората в големите европейски градове прекарват средно цели осем дни годишно блокирани с колите си в задръствания. Използвайки колело, спестявате пари. Спестявате време. Спестявате емисии на СО2. Спестявате дори и от излишните килограми – около четири килограма телесна мазнина годишно.

 

Наистина какво му е лошото на всичко това? Същото се отнася и за икономиите на енергия в домовете. Намаляването на стайната температура само с един градус може да намали годишната ви сметка за енергия с 5 - 10%.  България също  даде пример  в тази насока, а именно – стартиралото в София изграждане на верига станции за зареждане на електрически автомобили.

 

Много хора обаче все още не правят тези неща, най-вероятно защото не знаят за тях или защото се сблъскват с пречки. Необходимо ни е да знаем повече за пречките, за да можем да обсъдим с правителствата на държавите членки начините за тяхното премахване. За целта приканваме хората да се включат в дискусиите на уебсайта на кампанията – http://world-you-like.europa.eu/en/.  Предприятията и организациите партньори пък ще могат да участват и в конкурс за най-доброто, най-оригиналното и най-нисковъглеродното решение. Призивът ми към европейските правителства, предприятия и граждани е следният: Присъединете се към нас. Помогнете ни с конкретни инициативи. Помогнете ни да споделим решенията. Помогнете ни да определим най-добрия европейски нисковъглероден проект. Помогнете на себе си да спестите време и пари. 

Нека си помогнем взаимно да изградим свят, който ни харесва! 

 

Кампанията „Свят, който харесваш“ ще продължи до края на 2013 г. и има за цел да представи съществуващите решения за постигане на целите на ЕС за 80 - 95% намаление на емисиите на парникови газове до 2050 г.