Лидерът на "Ал Кайда": Отвличайте чужденци

Новините

28-10-2012, 06:00

Снимка:

dw.de

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Той поиска също мюсюлманите да се присъединяват към въстаниците в Сирия и Египет

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири призова мюсюлманите да отвличат граждани на западни страни и да ги използват като разменна монета за освобождаване на арестувани терористи. Той поиска също мюсюлманите да се присъединяват към въстаниците в Сирия и Египет, пише "24 часа".

Във видеообръщение, което продължава над 2 часа и е разпространено в ислямистки сайтове, Зауахири се спира на отвличането на 71-годишния гражданин на САЩ Уорън Уейнстийн миналата година, докато работел в Пакистан за хуманитарна организация. Той зове всички свои привърженици да вземат пример от ислямистите, които са похитили американеца. Трябвало да се отвличат най-вече хора от държави, които воюват с мюсюлманите, уточнява Зауахири. Той призовава в самите тези държави да бъдат организирани бунтове.
Лидерът на "Ал Кайда" вини международната общност, че дала на президента на Сирия Башар Асад "лиценз да убива" и призова мюсюлманите да подкрепят сирийските въстаници с "без да жалят нищо". Зауахири, който е египтянин, призовава гражданите на тази страна да доведат революцията докрай и да наложат прилагането на шериата.

Терорист №1 нарича президента Обама лъжец и "един от най-големите привърженици на Израел". Той настоява американският президент да признае, че САЩ са изгубили войните в Ирак и Афганистан.

Айман ал Зауахири наследи лидерския пост в "Ал Кайда" след убийството на Осама бен Ладен.