Масларова иска да се обърне внимание на младите семейства

Политика

27-10-2012, 16:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Да се обърне внимание на политиката за младите семейства, призова тя

Трябва много сериозно да се обърне внимание на политиката за младите семейства, защото демографската ситуация в страната е повече от катастрофална. Това заяви бившият социален министър Емилия Масларова на днешното заседание на Националния съвет на БСП.


Да се коментира, че видите ли ние правим услуги за майките и правим структури за деинституционализацията, не е вярно поставено – това е заблуда, подчерта Масларова. "Никой не отнема правото на майката между една и двегодишна възраст на детето, ако тя има възможност да се върне на работа, да се върне. Но ако тя няма тази възможност, по-добре е детето да бъде отглеждано в домашна среда.


Не е вярно, че няма ресурс. Майките са намалели от 42 000 през 2011 г. – през 2013 г. се очертава тези, които трябва да получават майчинство от 310 лева, да бъдат не повече от 32-33 000 майки. Предложението е там, където има безработни родители, има места в детските заведения, не може да се намери работа на младите семейства, държавата да поеме част от таксите за детските градини, т.е. да ги насочи към общините", каза Емилия Масларова. Идеята е на общините да се даде ресурс, така че те да създадат възможност децата да бъдат в детско заведение, обясни тя.


От БСП искат възстановяване на обвързването на обезщетението за майчинство с минималната работна заплата, в това число до двегодишна възраст на детето, и възстановяване на периода, върху който се изчислява обезщетението, както е било до 2009 г. Червените настояват за увеличаване на детските надбавки с определен процент спрямо минималната работна заплата и получаването им от всички деца, без обвързването им с минимален доход и образование.
БСП искат обезщетението за майчинство отново да бъде обвързано с минималната работна заплата, както и общините да плащат обезщетение на родителите, чиито деца не могат да бъдат настанени в детска градина въпреки надлежно подаденото заявление за записване. Според социалистите, обезщетението трябва да е равно на сумата, нужна за предучилищното образование на детето.


Един от приоритетите е насочване на ресурси от държавата към активни политики на пазара на труда, подчерта Масларова. "След като вече са оползотворени над 620 милиона лева чрез европейските програми, продължава да се намалява темпът на заетостта и да се увеличава темпът на безработицата. Нито държавата, нито работещите по тези програми са наясно къде трябва да насочат тези ресурси, така че да стимулират икономическия растеж. Необходими са ресурси, които да се насочат към пазара на труда и към стимулиране на заетостта и на работодателите", категорична е Емилия Масларова.


На днешното заседание на Националния съвет на БСП бяха приети приоритетите на партията в алтернативния бюджет за 2013 г. Делегатите решиха да проведат заседание на конгреса на партията през февруари 2013 г.