Разрешават нощния риболов за любители от 1 юни 2013 г.

Общество

27-10-2012, 14:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разрешението за нощен риболов във вътрешните водоеми ще бъде от 1 юни до 1 ноември

Нощният любителски риболов ще бъде разрешен от 1 юни 2013 г.


Това се договориха на среща днес в Русе изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов и представители на риболовни клубове от страната.


Освен в няколко вътрешни водоема, любителите ще пускат въдицата и в седем града по Дунава. Нощният риболов ще бъде разрешен в общо шест вътрешни водоема - три в Северна и три в Южна България. Конкретните места ще бъдат определени след консултации между клубовете, които изпратят предложението си до ИАРА. По река Дунав по тъмно ще се лови риба в Силистра, Русе, Свищов, Никопол, Лом, Видин и Оряхово. Местата ще бъдат обозначени от километър до километър, в светлата част на градовете и ще имат съответните табели. Те ще бъдат забранени за промишлен риболов.


От ИАРА ще разчитат на любителите да помагат в борбата с бракониерите. Именно на местата, където има най-много бракониерски набези, ще бъде позволено да се лови риба нощем. Самите риболовци са доволни от постигнатия компромис. Според тях проблемът с бракониерите е много сериозен и неслучайно любителите правят съвместни патрули с инспекторите на ИАРА. Драгомир Господинов изнесе информацията, че през тази година ИАРА е заловила над 600 км бракониерски мрежи, с които може да се застелят два пъти магистралите у нас.


Разрешението за нощен риболов във вътрешните водоеми ще бъде от 1 юни до 1 ноември, а по река Дунав – до 1 декември. То ще бъде дадено експериментално за една година и от него ще могат да се възползват близо 150 000 любители в страната.