България е "за" Македония в ЕС. Но не на всяка цена!

Политика

26-10-2012, 19:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Външният министър иска диалог със Скопие по спорни теми

Който пропагандира, че България е страната, която ще започне да блокира Македония по пътя й към ЕС, само си търси извинения за несвършената от него работа, обяви във времето за парламентарен контрол външният ни министър Николай Младенов.

"Нека не забравяме никога, че в продължение на повече от 50 години, гражданите на Македония, без значение на техния произход, са били подложени на една изключително тежка пропаганда, която е изграждала негативен образ към нашата страна", призова той.

"Трябва да проведем сериозен дебат по отношение на цялостната ни политика и взаимоотношение с Македония. Тя има огромен интерес да извърви своя път. Не трябва да бъде за сметка на историческата памет, на общото ни историческо минало, което е в историята на нашата страна", отвърна му депутатът от "Атака" Димитър Чукарски.

По думите на външния министър Николай Младенов темата с Македония е чувствителна, и трябва да има обсъждания в Народното събрание.

"Това не е терен за партийна политика. Никой няма различно мнение от това, че нашите съседи в Македония, Сърбия, навсякъде в Западните Балкани не са по-различни от нас – искат да живеем в мирна страна, да се развиваме спокойно, да се радваме на възможностите, които ЕС ни дава и да носим отговорностите, които ни дава членството", посочи Младенов.

По думите му България подкрепя членството на Република Македония в Европейския съюз, но не на всяка цена.

"За нас като съседна страна Македония е изключително важна и тя трябва да продължи реформите. Основно значение за нашата оценка за напредъка на Македония за членство е да се следи за спазване върховенството на закона, стриктното му прилагане, без налагане на селективна политика", заяви Младенов.

Според него безпокойство буди засилващата се през последните години тенденция за националистическа риторика от страна на правителството на Македония и проправителствените средства за масова информация, подчерта министърът и допълни, че тенденциозно в съседката ни се изгражда негативен образ на държавата, включително и чрез финансирани от правителството проекти.

"Досегашните усилия на България да разреши открити въпроси с Македония в двустранен диалог, не са дали резултат", посочи още Николай Младенов.