Разрушен мост блокира за месеци 54 неселени места

Региони

26-10-2012, 15:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Все още хората са в очакване за възстановяването му

Жителите на 54 населени места в землището на общините Петрич и Сандански вече половин година остават блокирани заради разрушения мост край село Рибник.

 

Съоръжението рухна на 23 май под преминаващ автомобил и по чудо се разминава без жертви. Веднага след инцидента районът беше отцепен, а потокът от автомобили и до днес продължава да се пренасочва по трудно проходими второкласни пътища.

 

Заради срутения мост местните хора продължават да чупят колите си по рушащите се обиколни пътища, а бизнесът търпи огромни загуби. Проблемът с моста засяга и преминаване на линейки, доставки на продукти, пътуване на хората и деца до работа и училища.

 

Все повече търговци и производители от Зеленчуковата борса до Петрич, при село Кърналово, се отказват да работят, защото по обиколния маршрут се увеличават разходите им за гориво и това изяжда печалбата им. Мостът при село Рибник би трябвало да осигурява свободното преминаване на хора и товари от Македония към страната и е основна връзка на пътя Е-79 със Сандански и Петрич.

 

По него е предвидено да преминава и трафикът на тежкотоварни автомобили от София към Македония при ГКПП - Златарево. В момента тежкият трафик от ГКПП - Кулата към Петрич е пренасочен през село Тополница. Затворен за движение продължава да е и третокласният път Делчево - Петрич. Обходният маршрут е през селата Марино поле и Марикостиново. Движението по посока от София към Петрич се извършва през моста между Сандански и село Вълково.

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обеща, че ще предизвика проверка по случая и в най-кратки срокове ще започне реконструкцията на опасния мост. До този момент обаче нищо от обещаното не се случва.