Проверяват кредитните милионери за картончета от ДС

Общество

26-10-2012, 12:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кой от милионерите ни има минало из архивите на Държавна сигурност?

Кредитните милионери ще бъдат проверявани за досиета към бившата Държавна сигурност.

Депутатите приеха промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Измененията са предложени от Синята коалиция. Според списък на БНБ от 1997 г. на проверка подлежат над 10 500 фирми и лица, посочени като длъжници по Закона за информация относно необслужвани кредити.

 

Bulgariautre припомня, че историята с кредитните милионери започна през януари 1998 година, когато бе приет специален законопроект. Тогава БНБ оповести фирмите на кредитните милионери. Много малка част от парите обаче бяха върнати на банките.

Същата година Комисията по досиетата начело с Методи Андреев изготви списък с кредитните милионери, които да бъдат проверени за принадлежност към ДС. Тогава обаче това не се случи.

Инициатор на законопроекта за разкриване на кредитните милионери бе тогавашният депутат Александър Каракачанов. След приемането на закона, на 21 януари 1998 година БНБ изготви списък с всички фирми-кредитни милионери и го разпространи на медиите.

В списъка бяха имената на Илия Павлов, Веска Меджидиева, Емил Кюлев, Георги Агафонов, Иван Евлогиев, Валентин Моллов, както и имената на пловдивските банкери Христо Александров и Христо Данов от Агробизнесбанк.