Майките ли да платят яслите?

Най-доброто от печата

25-10-2012, 07:02

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Отглеждането на и без това малкото деца на България става особено трудно

Правителството предлага, вместо да отдели средства за увеличение на майчинството през втората година, парите да бъдат насочени за изграждане на ясли и детски градини. Логиката на управляващите е, че това решение има устойчив характер, докато плащането на обезщетението за втората година от майчинството е пасивна мярка, тъй като през това време майките стоят вкъщи и се грижат за своите деца.

Като плюс беше посочено, че тази политика е по-справедлива и носи повече ползи за родителите, тъй като решава проблема с недостига на детски градини. Има обаче много гледни точки дали това е така.

От една страна, действително има много сериозен недостиг на детски градини и най-вече на ясли, където се отглеждат децата между 1 и 3 години. Решаването на този проблем наистина е много важно.

Такъв недостиг обаче има основно в София и в големите градове, докато в малките населени места много от яслите стоят празни. Някои от тях дори са трансформирани и се използват за различни цели, а други поради липсата на деца са затворени.

Това е обяснимо поради голямата миграция, заради която в последните години бяха обезлюдени много села и малки градове. Част от областните центрове също намалиха почти наполовина жителите си.
Така че построяването на ясли и детски градини би било добро за родителите в големите градове, но майчинските се получават от жени в цялата страна, включително и от тези в по-малките населени места.

И тук възниква въпросът доколко едната мярка трябва да бъде противопоставяна на другата. Лично аз смятам, че точно в този момент това не е редно. Според логиката на управляващите се оказва, че цената за строежа на яслите трябва да бъде платена от майките, които в момента са във втората година на майчинството. Считам, че не е никак справедливо държавата да прехвърля такава отговорност точно на тези, които са дали деца на България.
Предлаганата политика може да се приеме за правилна при следното положение. Ако през 2013 г. яслите бъдат направени и майките имат избор да оставят децата си в тях и да се върнат на работа или да си ги гледат вкъщи, то в следващите години може да се определи принцип на актуализация на парите за обезщетение, например само с процента на инфлацията или друг показател. Но точно през следващата година майките нямат алтернатива.

Те все още нямат възможност да дадат детето си на ясла и да започнат работа. И заради това ще трябва да отглеждат децата си с изключително ниската компенсация от 240 лв. В последните години доходите не бяха увеличавани, а цените на определени групи стоки и услуги нараснаха многократно. Отглеждането на и без това малкото деца на България става особено трудно, като се има предвид силно намалената покупателна способност.
Данни за тревожното им намаляване съобщи и заместник-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова. От думите й става ясно, че майките, които получават компенсации, са 42 000. Т.е. обезщетения се плащат за 42 000 деца между една и две години. Преди години тези деца бяха 70 000-80 000, а още по-рано са се раждали и до 150 000 на година. Всеки може да направи сметка колко рязко спада раждаемостта у нас. Нещо повече - България е на пето място по най-застаряващо население в света. Това е една ужасяваща класация.

Замразяването на майчинските през втората година на толкова ниско ниво, което не позволява покриване на потребностите дори на майката, показва, че държавата няма правилна политика по отношение на стимулиране на раждаемостта, както и към решаване на важния демографски проблем.
Правилно е, че трябва да се правят детски ясли и градини, но това не трябва да става за сметка на майките. Поставянето на въпроса така, че да се избира между това да се увеличат компенсациите или да се правят ясли, е много погрешно. В крайна сметка това няма да доведе до стимулиране на раждаемостта.

Държавата трябва да подкрепи устойчива тенденция като стимулиране и увеличаване на раждаемостта, но политиката в това отношение далеч не се изчерпва с ударното построяване на детски градини. Да не говорим, че 35 лв. детски добавки, които също не са увеличавани от 2009 г., в днешно време могат да стигнат най-много за пакет памперси.