Деси знае 20 и 200, ама Бойко не дава

Политика

24-10-2012, 18:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът скастри здравната министърка, че само иска пари

За 10 години бюджетът за здравеопазване се увеличи от 1 млрд. лева на 3 млрд. и няколко стотин и министър Атанасова и 20, и 200 милиона да иска, все няма да й стигнат.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Център по нуклеарна медицина в болницата "Св. Иван Рилски" в София.

Думите на премиера предизвикаха лек смут по лицето на стоящата пред него министърка, съобщи БГНЕС.

Според Борисов много от средствата, които могат да се използват за здравеопазване по оперативните програми, се бавят.

"Аз преди няколко дни в Пловдив се скарах на кметовете, че близо 150 млн. стоят и се мотаят една година с търговете. 150 милиона стоят в общините за общински болници, като ги изхарчат тях, ще им дам още", отсече премиерът.

"Тези 21 милиона лева, които поисках, са по няколко пера", оправда се на свой ред Атанасова и допълни, че най-големите проблеми са в общинските болници.
"Надявам се, че след многократните напомнения от моя страна, от страна на министър Павлова, и от страна на премиера, наистина всички общини много по-активно ще започнат да работят по проекти", каза тя.

Атанасова допълни, че полага всички усилия да има увеличение на средствата за възнаграждения в системата на здравеопазването.

"Няма друг министър през последните пет години, който да е увеличил възнагражденията и в Спешната помощ, и в районните центрове по трансфузионна хематология, и в държавните психиатрични болници. Но това са възможностите в момента на бюджета. Законът е един за всички и той така се прилага", отсече министърът на здравеопазването.

За проблемите в болницата в Девин, тя каза: "Не е законно държавата да финансира едно общинско лечебно заведение. Второ – смятам, че не е коректно от данъците на всички нас да покриваме стари задължения, трупани в годините. Ние им предложихме вариант, така че – хората да имат качествена и достъпна медицинска помощ. Този вариант все още не е приет. Повече от това не знам какъв план може да предложи. Няма да покрием стари задължения на фалиралата общинска болница", завърши Десислава Атанасова.