Майки Vs. пенсионери

Най-доброто от печата

24-10-2012, 06:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Догодина се планира да бъдат похарчени 30,5 млрд. лв., или с 1,8 млрд. повече, отколкото през тази

Майки или пенсионери? Лекари или полицаи? На кого да се дадат повече пари от бюджета? Всеки ден управляващите противопоставят част от обществото срещу останалите граждани. С мотива, че не може да се даде повече на майките, защото трябва да има за пенсионерите.

Въпросът за парите в бюджета обаче не е толкова елементарен, особено ако човек се вгледа по-подробно в числата. Първо, предвиденият бюджетен дефицит за 2013 г. е само 1,1 млрд. лв., или 1,3% от БВП на страната. Увеличаване на бюджетния дефицит с неколкостотин милиона лева няма да промени по никакъв начин финансовата стабилност на страната.

Не може просто да се каже, че в бюджета няма пари. Напротив, има.

Догодина се планира да бъдат похарчени 30,5 млрд. лв., или с 1,8 млрд. лв. повече, отколкото през настоящата година. От тях за увеличението на пенсиите се планира да бъдат похарчени малко под 600 млн. лв. Пак остават 1,2 млрд. лв. повече, отколкото през настоящата година. Но въпросът е къде да отидат те? На него трябва да отговорят политиците. Като убедят обществото, че парите ще бъдат похарчени по най-добрия начин. А не да твърдят, че бюджетът е най-правилният и единствено възможен. Просто това не може да е истина. Защото
истината за това как трябва да се похарчат едни пари е различна за всеки отделен човек в страната.

Със сигурност обаче решенията не трябва да се взимат еднолично или от десетина представители на управляващите, без да се вземе предвид мнението на гражданите.
По принцип, при правенето на бюджета може да се използват два подхода. Първият е да се посочат няколко приоритета, няколко цели, които трябва да се постигнат, и затова към тях се насочват повече пари. Например: заради демографската криза трябва да се насърчи раждането на второ дете от работещите майки, да се осигури по-добро образование, да се насърчи наемането на млади хора с дипломи. Или пък други приоритети - да се развиват земеделието, туризмът, да се правят пътища и т.н. Другият вариант е да се дадат по малко повече пари на всички.
В бюджета за 2013 г. обаче е използван смесен вариант. Явно основната цел са предстоящите избори, защото единствено на пенсионерите се дават близо 600 млн. лв. допълнително. Други големи цели в бюджета не се вижда да са набелязани. А ако ги има, явно са тайна, защото никой от управляващите не ги е обяснил на хората.
Дори внасянето на бюджета в парламента за първи път стана тихомълком - документът бе изпратен по куриер, без никой да обясни на депутатите какви са приоритетите и поставените цели. Ясно е, че парите няма да стигнат за всичко. Но защо на едни се дава, а на други - не, и какво се цели с това - е въпрос, на който трябва да отговорят управляващите.
Въпреки всички административни реформи например, парите за издръжка на чиновниците се увеличават с 68 млн. лв., или 1,4%. Да, ръстът е по-малък от инфлацията. Но парите за втората година на майчинство за поредна година въобще не се предвижда да се увеличат. А
цените на памперсите растат по-бързо от инфлацията
Само за заплати държавата ще похарчи допълнително 163 млн. лв., а за инвестиции - малко над 100 млн. лв. отгоре. Отдавна чакаме въвеждането на електронно правителство, намаляване на бюрократичната тежест. В бюджета това не е отразено по никакъв начин.
Затова е добре всеки министър сам да защити в парламента бюджета си за следващата година. И да каже с какво ще подобри живота на хората. Защото и парите за здравеопазване и за образование се увеличават. Но дали ще получим по-добра услуга срещу по-високата цена, която всички ние ще платим? Дали срещу данък "лихви" за всички деца ще има място в детските градини? Едва ли. Или ще трябва да мине още една година и като погледнем назад, ще видим, че 30 млрд. лв. са похарчени и нищо не се е променило. Защото, ако няма цел, вероятно и догодина ще се работи на парче и ще се кърпят дупки, като се наливат пари там, където назрее най-голямото социално недоволство.
Нека отново припомним, че основната роля на управляващите е да мислят как да подобрят качеството на живот на хората.