Кибермафията пуска по 150 000 вируса на ден

Архив Бургас

23-10-2012, 15:43

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Милион потребители се заразяват от зловреден код

Удрят и държавни сайтове без администратори

Държавни сайтове, в които няма администратори, също често стават обект на хакерски атаки. Предни дни е бил поразен и порталът на Министерски съвет. Той беше недостъпен за няколко часа. „Това се е случило, защото порталът не е бил администриран от няколко години”, коментираха вчера разследващи по време на форума за киберсигурност. В някои случаи портали на институции или организации се заразяват отвътре, за да се източва важна информация.
Според Борис Гончаров част от хакерите разрушават комуникации, защото по този начин те смятат, че отстояват идеалите си.
 
„Тези хора имат политически идеи, а когато се борят за идеалите си, са по-опасни от един обикновен хакер”, коментира Гончаров.

Цветан Цветанов: Трябва да предпазим децата от опасностите в интернет

Интернет пространството е пространство без граници, това може да бъде мотивация, за да можем да противодействаме на заплахата от киберпрестъпността за националната сигурност на всяка държава, но и за всеки потребител на интернет. Това каза вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на откриването на форума по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.
 
„Ние трябва да се грижим за децата и да ги предпазим от това, което може да им се случи”, подчерта още МВР шефът. Той благодари на фондация „Америка за България” за провеждането на конференцията през 2011 г. „Тази конференция произведе една регионална платформа, която обедини усилията на всички участници, за да можем да уеднаквим стандартите и да провеждаме адекватна политика”, допълни вицепремиерът.

44% от пробивите стават след грешки

44% от пробивите стават след грешки при използване на продукти от трети страни, обяви вчера Петър Рахнев, консултант от отдел „Технологични услуги” за Югоизточна Европа в „Хюлет Пакард”. Според него ударите се осъществяват от хора, които са креативни, можещи и знаещи. Техните атаки засягали около 56% от организациите, като средната стойност на загубите са 675 милиона долара според Рахнев.

В някои от случаите проблемите за дадена компания идвали, когато неин служител отвори имейл. Въпросното електронно писмо се оформяло като служебно, но в него имало линк. При кликването върху него компютърът автоматично се заразява с вирус от типа на „троянски кон”.

Предлагат безплатен софтуер за хакване

Борис Гончаров разказа повече за идеологията на хактивистите.
Безплатен софтуер може да се свали в момента от интернет, с помощта на който да се осъществяват хакерски атаки. Това обяви вчера специалистът по киберсигурност Борис Гончаров. Самата програма за атаките се казва backtrack.
 
„Малцина са програмистите, които могат да сринат операционна система, но има много такива безплатни инструменти”, посочи още Гончаров. Според специалисти софтуерът за хакване дава възможност да се влезе в чужд компютър или да се преодолеят wi-fi мрежи. Специалистите го определят като барута на хакерската атака.