Берлин и Лондон имат различна визия за бъдещето на ЕС

Свят

23-10-2012, 18:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че интеграционната политика на Берлин отчуждава много държави от Европейския съюз

Външните министри на Великобритания и Германия са в противоречие по отношение на визията им за Европа, съобщава "Фокус".

 

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че интеграционната политика на Берлин отчуждава много държави от Европейския съюз.

 

Хейг изтъкна на форум в Берлин за външната политика, че усилията за по-голяма координация в областите като банковия сектор и националните бюджети за борба срещу дълговата криза в Еврозоната, всъщност рискуват да разделят ЕС.

 

"Коалиционното правителство е ангажирано Великобритания да играе водеща роля в ЕС, но аз също трябва да бъда честен: общественото разочарование от ЕС в нашата страна е най-голямо от когато и да е било", подчерта британският дипломат.

 

По думите му хората смятат, че ЕС е организация за тях, а не нещо, което има думата.

"Хората считат, че ЕС е еднопосочен процес, една голяма машина, която изсмуква решенията от националните парламенти на европейско ниво, докато всичко се решава на това ниво", заяви Хейг.

 

"Тези неща могат да се усетят най-много във Великобритания, но не се усещат само във Великобритания", добави той.

 

Хейг подчерта, че ЕС трябва да реши три проблем, за да запази значението си: структуриране на блока, така че страните биха могли да имат различни нива на интеграция; справяне с липсата на демократично законодателство и изграждане на правилния баланс между това, което ЕС прави и не прави.

 

Тъй като Европа е изправена пред нарастваща пропаст между 17-те страни от Еврозоната и останалите 10 държави-членки на ЕС, германският външен министър Гидо Вестервеле призова всичките 27 страни, включително Великобритания, да продължат да се борят за справяне с кризата в Еврозоната.

 

"Всички европейци и не само тези в Еврозоната, споделят интереса от силна Европа и стабилно евро", заяви Вестервеле.

 

Според него усилията на Берлин за фискален съюз с цел налагане на бюджетна дисциплина, към който Великобритания отказва да се присъедини и плановете на ЕС за банков съюз, са част от решаващия интеграционен процес, който ще бъде от полза за всички.

 

През последните седмици възникна напрежение между Великобритания и Германия заради усилията на Берлин да се наложи по-голяма координационна европейска политика.