Черниче – евроотличникът сред селата у нас

Общество

23-10-2012, 18:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ева Лазатрова, която е ръководител на проекта, обясни, че са наградени десет села от общо 18 кандидатури

Специална награда получиха англичаните Джон и Трейси Манли от село Лиси връх, Шуменско, които са представили най-добре своето село в конкурса „Българско село на 2012 г." по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

 

Те са инвестирали и лично над 42 хиляди лева за развитие на населеното място, в което живеят.
Кметът на село Черниче не присъстваше на церемонията по награждаването, а беше изпратил от свое име колегата си от община Симитли Апостол Апостолов.

 

Той обясни, че не е изненадан от първото място, въпреки че са разбрали са конкурса в последния момент. „Не е изненада за нас. Ние го очаквахме, тъй като основен фактор при избора е размерът на усвоените средства", заяви Апостолов и добави, че до момента в селото са усвоени 8 млн. лв.

 

Инвестициите са за подобряване на канализацията и водопроводната мрежа в Черниче, както и за асфалтиране на улици и нови тротоари. „Това е едно ново село на 100 години, с хубави прави улици. Това е едно образцово село, в което съвсем естествено е нещата да се променят и развиват, тъй като едно е да ходиш по асфалтирани улици, друго е - да газиш в калта", обясни Апостолов.

 

На второ място се нарежда софийското село Чавдар, което е по-старо дори от София. То грабна и специалната награда на журито за село, което е участвало в най-много проекти. Направените към момента инвестиции са за 5 665 000 лв.

 

На трето място е село Шипково, Ловешка област. Въпреки че селото е малко - с едва 750 жители, зам.-земеделският министър Светлана Боянова подчерта, че са усвоени 3 500 000 лв.

 

Ева Лазатрова, която е ръководител на проекта, обясни, че са наградени десет села от общо 18 кандидатури. Според нейните изчисления в България има села, които усвояват повече европари от някои областни градове. „Не викането на неволята и политическото говорене, а здравата работа са от значение", категорична бе Лазарова.