"Подкрепа" иска минимум 15% увеличение на майчинските

Общество

23-10-2012, 10:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синдикатът не приема неадекватната политика на управляващите

КТ "Подкрепа" не приема провежданата неадекватна политика на управляващите в продължение на целия им мандат по отношение на майчинството и детството, особено на фона на намаляващата раждаемост у нас.

Това се казва в декларация на синдиката.

Още в началото на месеца "Подкрепа" публично обяви своята категорична позиция, че не приема планираното от правителството поредно замразяване на обезщетенията и помощите при майчинство и при отглеждането на децата. Те не са променяни от четири години.

Като имаме предвид ръста на инфлацията през този период и необходимостта да се запази поне реалният размер на тези социални плащания, ние настояваме още от началото на бюджетната година те да се увеличат с не по-малко от 15 процента, заявиха от "Подкрепа".

Според конфедерацията, ако управляващите не вземат мерки може да се стигне до остро социално напрежение.

От "Подкрепа" за пореден път настояват за възстановяване на необлагаемия минимум и на семейното подоходно облагане, които бяха необосновано премахнати при въвеждането на т. нар. плосък данък.
Считаме, че възстановяването на семейното подоходно облагане и разширяване на данъчните облекчения и социалните услуги за младите работещи семейства са най – подходящите механизми за насърчаване на отговорното родителство.

КТ "Подкрепа" счита, че успоредно с неотложните мерки за повишаването на размера на обезщетенията и помощите при раждане и отглеждане на децата, следва да започне обществен дебат за това дали месечните добавки да се изплащат за всички деца или да продължи да се плаща само на децата, които се отглеждат в семейства с по-ниски доходи, дали не трябва семейните плащания да се обвържат отново с минималната работна заплата, дали те трябва да продължат да са форма на социално подпомагане или да се превърнат в ефективни мерки за насърчаване на раждаемостта.