Eвропата гладна за български зарзават. Ама откъде?

Политика

22-10-2012, 19:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Произвеждали сме, рече с носталгия Мирослав Найденов

Има носталгията за български храни по големите европейски и платежоспособни пазари, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

На откриването на форума "Инвестирай в България", който се провежда в Париж, той посочи, че след редица визити, които е направил в арабските страни, българските стоки имат "зелен коридор".

"Само преди около седмица в Москва договорихме подобен зелен коридор за български стоки на руския пазар, където за България като страна от ЕС има определени по-строги изисквания"“, посочи Найденов.

По думите му у нас произвеждаме три пъти повече отколкото имаме нужда, но не преработваме.

"България има възможност и в годините назад е произвеждала почти десет пъти повече храни, има този капацитет, имаме традициите и необходимите условия", допълни министърът.

Мирослав Найденов се обяви категорично против идеята на няколко евродепутати да се забрани производството на гъши и патешки дроб.

"Категорично се противопоставяне на евентуална забрана. България е вторият производител на този продукт в Европа след Франция и за това ще обсъдим този проблем и с френския ми колега на срещата ни в сряда", каза още той.

По думите му двете страни имат извоювани позиции на пазара на този продукт и не бива те да се губят, при това без да има механизъм за компенсиране на производителите.