Искаме Ви битума! Всичкият, рече Борисов на Бериша

Мисия София

22-10-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ние пък искаме ваши специалисти за ВЕЦ-ове, отвърна му албанският премиер

Албания да изнася битум за България за строителството на пътища, това предложи премиерът Бойко Борисов на срещата с албанския си колега Сали Бериша.

"Това е най-добрият битум, естествен, има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години", аргументира желанието си министър-председателят ни и отсече: "Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем", каза Борисов.

"Албанският битум е много качествен", съгласи се и Бериша.

Премиерът на Албания пък на свой ред поиска български бизнесмени да инвестират в проектите за изграждане на водноелектрически централи в страната му.

"В момента у нас се строят десетки водноелектрически централи. Освен, че се строят, съществуват и проекти за други. Силно се надявам, че посещението на г-н Борисов в Албания ще накара българските бизнесмени да дойдат в Албания и да участват в проектите за изграждане на тези ВЕЦ-ове", допълни Сали Бериша.

Той допълни, че в момента България изнася електричество за Албания през Косово, макар че електроразпределителната им мрежа е доста остаряла и има много загуби.

На съвместната пресконференция на двамата премиери в Тирана, Бойко Борисов настоя, че всички държави на Балканите трябва да станат членове на НАТО и ЕС.

"Нашата политика винаги е била балансирана. Имаме добри традиции – първи подкрепихме Македония, България беше от първите, които признаха Косово и се надявам всички да помнят и оценяват приноса на България за спокойствието на Балканите", допълни премиерът ни.

По думите му докладът на Европейската комисия и оценката за Албания са добри, за което Албания заслужава подкрепа.

"Знаете, че накрая всички държави гласуват, и Албания може да разчита, че има един глас от нас", каза Бойко Борисов.

"Бих искал да изкажа личната си и сърдечна благодарност на моя приятел Борисов за голямата подкрепа, която българското правителство и България дадоха на Албания във всички нейни усилия за присъединяването й към НАТО и по пътя на европейска интеграция", отвърна му Сали Бериша.