На стадиона: 12-годишни хулигани и бомби в сутиена

Общество

22-10-2012, 11:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Футболното хулиганство у нас - по западна мода

Едва 5% от хората по стадионите са футболни хулигани, но те пречат на останалите 95% - обикновените фенове, които са там заради играта.

Това каза пред bTV Антон Златанов, гл. Инспектор и началник на групата против хулиганството към СДВР.

"Става въпрос за лица главно под 20-годишни, не само от социалното дъно, а от всякакви прослойки", обясни Златанов с уточнението, че хулиганството е популярна тенденция, мода, която идва в България от Запада. Той уточни, че хулиганите се държат както на стадиона, така и в живота.

Най-голямото наказание за тях било „забрана за посещаване на спортни мероприятия”, защото ги изважда от средата им.

Най-младият хулиган, задържан досега в столицата, бил на 12 години - маскиран, с бомбички, агресивен. Бащата обаче не повярвал, че синът му е способен на такова нещо и обвинил в лъжа полицаите.

Конкретно за последния съботен мач между Левски и ЦСКА, който завърши с победа за червения отбор, Златанов коментира, че организацията около сигурността е била на много високо ниво. „На стадиона имаше само 240 полицаи, всички сили бяха извън него – в целия град, по градския транспорт. Нанесени бяха щети само на два автобуса, но извършителите са задържани”, заяви представителят на СДВР.

Заловена е девойка, скрила в сутиена си части за бомбичка, която щяла да бъде сглобена на стадиона.

Златанов препоръча повече инвестиции в инфраструктурата на стадионите с цел безопасност и по-лесна работа на полицията. В България по тези спортни съоръжения имало едва 10-15 камери, а в чужбина техният брой бил 300-400.