Освободителят на Кърджали разедини града

Политика

21-10-2012, 17:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ДПС не даде почетно гражданство на ген. Васил Делов

Общинският съвет в Кърджали не излъчи почетен гражданин на тържествената сесия тази година.

Предложен за званието бе предложен ген.Васил Делов, който е начело на войските при освобождаването на града. "За" гласуваха 16 съветници от БСП и ГЕРБ, а 22 от ДПС се въздържаха.

Гласуването предизвика скандал, след който съветниците на ГЕРБ и БСП бойкотираха тържествата, отказвайки да присъстват
по-нататък на организираните събития.

Това вече не е празник на Кърджали и може би ще поискаме смяна на датата, като те да дадат предложение защото нямат право да празнуват нещо, в което не вярват, че трябва да правят, заяви народният представител на ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Аз съм дълбоко обидена и възмутена, кърджалийци станаха свидетели на един голям скандал. Една политическа сила, която празнува Освобождението и нейните представители във властта сутринта поднесоха венци и цветя пред бюста на генерал Васил Делов, не го счете за достоен да стане почетен гражданин на Кърджали, нима той няма тези заслуги? ДПС лепна голямо черно петно като венец на празника, това е възмутително и ще се тълкува тепърва. ДПС показаха някаква абсолютно нелегитимна подписка, без да огласят кой я е внесъл и кои са хората, несъгласни точно на 100-ия си юбилей Кърджали да има почетен гражданин. Пренебрегната е позицията на всички представители в инициативния комитет за празника, както и волята на местните хора. До последния миг мислех, че Кърджали наистина е град на толерантността, както кметът постоянно твърди, но днес бе посято съмнението", заяви тя минути след провала на гласуването.

Областният лидер на БСП Милко Багдасаров определи гласуването на колегите си от ДПС като срам и позор за Кърджали. Според него то е предпоставка за етническо напрежение.

Председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса мотивира гласуването на колегите си с протестна подписка на жители на общината, които поставят под въпрос историческата значимост на ген. Делов.

За съжаление, общинските съветници на ДПС в Кърджали много отрано се впуснаха в предизборната кампания и подложиха на съмнение делото на Хасковския отряд и на неговия командир полковник, по-късно генерал Васил Делов, донесъл свободата на Кърджали, обяви пък вицепремиерът Цветан Цветанов, председател на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война.

Кметът на Кърджали Хасан Азис пък бе подложен на изпитание, след като трябваше да гледа разотиващи се хора докато четеше словото си пред Паметника на освободителите в централния градски парк. Част от присъстващите си тръгнаха след като разбраха за фарса с гласуването в общинския съвет.