София пламна от хепатит А

Най-доброто от печата

21-10-2012, 10:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Преглед на печата за 21 октомври

За бум на хепатит А в столицата, алармират семейни лекари, съобщава в. "Стандарт".

"През последните години не съм виждала толкова много случаи на заразени с болестта на мръсните ръце", заявява пред изданието д-р Евгения Кехайова от поликлиниката в кв. "Люлин"-2.

През последната седмица са регистрирани 58 случая на хора, при които болестта протича в тежка форма. Това сочи справката на районната здравна инспекция. Според лекарите, голяма част от болните карат жълтеницата на крак, не търсят лекарска помощ и разпространяват заразата в градски транспорт, на работното и други обществени места.

Най-сигурната защита е честото миене на ръцете със сапун, казва д-р Кехайова. Най-лесно микробите попадат в тялото чрез пипане на замърсени повърхности, заразени храна и вода.

МВР и Спецпрокуратурата са задържали "дедесари", които са източили над 6 милиона лева от хазната, информира "Монитор".

Бандата въртяла мащабни данъчни и финансови измами от няколко години. Арестувани са шестима от основните играчи - петима от Монтана и един от София. Те действали по добре позната схема за източване на ДДС, след което прехвърляли фирмите на социално слаби или пък фирмите били спирани и пререгистрирани на други данъчни адреси. По този начин те няколко години успявали да се скрият от данъчните.

Оцветено свинско се предлага за телешко, пише в. "Преса". Месото било от Унгария, а за случая алармираха в Швеция. Агенцията по храните тръгва на проверки по складове и магазини дали то се предлага и у нас. Продуктът не е отровен, нито пък разпространяван в държави от ЕС, но Агенцията взема превантивни мерки.

в. "Труд" акцентира върху възникналото напрежение между здравния министър Десислава Атанасова и лекари вчера.
 
"Увеличението на заплатите на работещите в кръвните центрове в страната с 50 % е непостижимо", обяви министърката в Пловдив на среща с фармацевти. И припомни, че техните заплати се вдигат от 1 ноември с 16,63%

"На 10 януари ще направим първа копка по газопровода "Набуко", а април-май вече ще се строи". Това обяви пред
"Монитор" премиерът Бойко Борисов. Това било договорено с енергийните министри на страните, които участват в проекта, на среща във Виена.

Премиерът бил наречен "мотора на "Набуко" от президента на фондация "Конрад Аденауер", тъй като именно Борисов задвижил конкретните планове за задвижването на проекта.

Енергетиката и предстоящият референдум за ядрената ни политика са акцент във всички издания.

"Сергей Станишев иска референдум, той не иска ядрена централа", заяви Бойко Борисов за лидера на БСП, пише "Труд".

Ако Станишев е искал да има "Белене", е трябвало да подпише договора за АЕЦ-а в периода от 2006 до 2007 г., когато е бил премиер, повтори тезата си Борисов.

Той обясни, че АЕЦ "Белене" е отпаднала от въпроса за допитването, тъй като договорите по нея са секретни. И няма как всички да бъдат запознати с подробностите по проекта преди референдума, както е по закон.