Цецка с "Да" на допитването за "Белене"

Иска и се да я има центаралата, но БСП компрометирали проекта

Ще гласувам с "Да" на подготвяния референдум за развитие на ядената енергетика в България,обяви пред Дарик шефката на Народното събрание Цецка Цачева.

"Ние имаме приета стратегия в Народното събрание от 2011 г., където тази тема е застъпена, където мнозинството, управляващите сме подкрепили тази стратегия", обясни още тя.

"Аз съм народен представител от Плевенския регион, където се намира Белене. Районът е много беден. Преходът направи от Плевенска област от една индустриална развита част в нашата държава, един селскостопански регион, в който "промишленост", "индустрия" са понятия, които са свързани вече с исторически оттенък. Хората са бедни, безработицата голяма. Очакванията за един такъв голям инфраструктурен проект са естествени. Но дотук с желанията и намеренията. Оттук започва възможността за реализиране на този проект", аргументира позицията си Цачева.

По думите й към днешна дата обаче проектът е невъзможен, компрометиран по начина, по който се е развивал във времето след 1981 г.

"Когато човек има възможност да се запознае с документите, фактите, с обстоятелствата, въпросите, които възникват са много повече от отговорите, които могат да се дадат", отбеляза още тя.

"Това не означава, че за идните поколения само заради това, че някой не е довел до край договорите за "Белене", трябва да се затвори изцяло страницата и не трябва да мислим в перспектива напред какво би се случило", категорично каза Цецка Цачева.

Тя допълни, че очаква тази седмица правната комисия да представи своя доклад по проекта за допитването.

"Аз държа да спазим сроковете на закона и в тримесечен срок да имаме произнасяне по искането за референдум. Какво следва - обнародване в "Държавен вестник", Указ на президента за насрочването му. В края на януари, началото на февруари ние ще проведем референдум", обобщи Цецка Цачева.