Forbes публикува списък на милиардерите престъпници

Булевард

19-10-2012, 21:23

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Индиец е номер 1 в класацията

Руският портал Forbes.ru публикува десетте най-известни престъпници в света на големия бизнес, пише Varnautre.bg.
Престъпленията, извършени от милиардерите, варират от нарушаване на обществения ред до неплащане на данъци и създаването на финансови пирамиди.
Списъкът се оглавява от шефа на Kingfisher Airlines и знаменит собственик на известния екип от F1 Force Indiа индийският милиардер Виджай Маля.


Като пoвод за класацията послужи скандалът, който се разгърна наскоро около милиардера Уилям Кох (който е на 276 място в световната класация на "Форбс", със състояние от $ 4 млрд.). Срещу него е повдиганото обвинение в отвличане. Жертвата е служител в компанията на Кох Carbon Oxbow. Въпреки това защитата на бизнесмена твърди, че е невинен, защото подалият иска работник е бил обект на вътрешно разследване заради съмнения за измама, която е причинила щети на компанията за над $ 40 милиона.

"Форбс" също така представя 10 други случаи, когато подсъдими по наказателни дела са милиардери. Някои от тези наказателни производства са завършили с много тежки присъди.

Виджай Маля е бил арестуван на 12 октомври, 2012 г. Той е обвинен в укриване от държавата на $ 2 млн. такси от летището Хайдерабад. Също така не е плащал навреме заплатите на служителите си, които многократно организирали стачки.

С една позиция по-долу е известният по цял свят галерист и дилър на антикварни предмети Ги Вилденщайн, който не плащал данъци - до февруари 2012 г. задлъжнял на данъчните власти 250 милиона евро. Освен това колекционерът нямал нищо против купуването на крадени стоки. В неговите трезори са открити картини, които се смятат за изгубени отпреди 20 години.

В челната тройка е собственикът на много милиарди и наследник на основателя на Tetra Pak Ханс Кристиян. Той се яви в съда по обвинение за шофиране под влиянието на алкохол и наркотици и възпрепятстване на погребението на тялото на неговата съпруга (той я държал два месеца у дома в гардероба, защото, по собственото му признание, не можел да се раздели с починалата си съпруга).

За измами и пране на пари са били арестувани и задържани под стража главата на аукциона Сотбис Алфред Таубман, основателят на финансова пирамида американецът Робърт Алън Станфорд, основателят на хедж фонда Galleon Радж Раджаратнам, председателят на борда на директорите на фирмата от Южна Корея SK Group Чей Те Вон, а също и собственикът на най-голямата металургична фирма в Египет Ezz Steel Ахмед Eз.

За незаконна търговия с ирански петрол през 1983 г. е обвинен основателят на Marc Rich (енд) Co (Сега Glencore) Марк Рич (САЩ). Бизнесменът оттогава живее извън страната въпреки факта, че тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън подписва помилването на Рич.

В края на списъка е и руският олигарх Александър Лебедев. Той става ответник по наказателното дело след бой в студиото на програмата "НТВишники".