Няма да бутат къщата на Марешки

Региони

19-10-2012, 21:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сагата с постройката приключи

Върховният административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедта на кмета на Варна Кирил Йорданов, съгласно която трябваше да се бутне второто ниво от къщата на Веселин Марешки.

Самата постройка е разположена на морски плаж "Кабакум-север 2" във Варна. Според заповедта на варненски кмет фирмата на варненски бизнесмен Веселин Марешки и съпругата му Светлана "Белвекс" ООД", която е концесионер на плажа, трябва да премахне второто ниво на двуетажен преместваем обект, което се състои от стая, сервизно помещение, килер и тераса.

Според Административния съд във Варна заповедта на кмета подлежи на предварително изпълнение докато трае обжалването й. Върховните съдии, обаче, са на друго мнение. Те са убедени, че премахването на второто ниво засяга цялостната конструкция на преместваемия обект и предварителното изпълнение на заповедта би причинило на Марешки значителни вреди. "Следва да се има предвид и обстоятелството, че туристическият сезон е приключил и запазването на обекта в цялост до приключване на съдебното производство не би накърнило обществения интерес, смятат съдиите от ВАС.

Сагата започна след като беше направена проверка на стопанисвания от "Белвекс" ООД плаж и на самата сграда. Установи се, че постройката отговаря на изискванията за преместваем обект, но разрешението за монтирането й е за по-малка квадратура, отколкото тя е в действителност и така се стигна до заповед за събарянето на втория етаж.