Доктор от ВМА е "Лекар на годината" 2012

Общество

19-10-2012, 19:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В деня на Св. Иван Рилски се връчват медицинските награди

Призът на Българския лекарски съюз (БЛС) "Лекар на годината" 2012 се връчва на проф. д-р Николай Петров, съобщиха от съюза.

В деня на най-почитания български светец Св. Иван Рилски Чудотворец, се връчват традиционните награди на Българския лекарски съюз. Тази година честването е белязано от терористичния акт на летище Сарафово, когато България стана част от полето на световния тероризъм. Затова БЛС награждава всичките 53 – ма лекари от Многопрофилна болница Бургас, които изпълниха професионално своя дълг. Кметът на Бургас Димитър Николов е удостоен с почетния знак на БЛС "За изключителен принос за развитието на здравеопазването на град Бургас".

Най-високият приз "Лекар на годината 2012"се присъжда на проф. д-р Николай Петров – началник Катедра по анестезиология и реанимация /КАРИЛ/ на "Военна болница" – София. Проф. Петров е президент на "Дружеството на анестезиолозите в България", Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Член на Европейската и Американската асоциация по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение, както и на всички останали престижни международни организации в областта на интензивната медицина. Заместник-началник по диагностично-лечебната част на ВМА-София.

Денят на атентата на летище Сарафово е първият от отпуската на проф. Николай Петров. Той пътува със семейството си за Бургас, когато му съобщават, че има взрив и много пострадали хора. Веднага тръгва към мястото на инцидента и се включва в спасяването на пострадалите директно в операционните зали. Проф. Петров е специализирал в Париж и Бордо, в Швейцария и съединените щати. Има диплома по "Международно право на военните конфликти" от Spies, Швейцария; диплома по "Регионална и проводна анестезия" от Страсбург, Франция; още много други защитени професионални степени. Благодарение на много усилия, той успява да се пребори за домакинството на България на Световния конгрес по венозна анестезия в състезание с 12 държави. И така 2000 души и 120 лектори от 90 страни ще представят у нас световните постижения в областта на анестезиологията.

Проф. Петров е и един от най-активните в реализацията на най-важния приоритет на БЛС – продължаващата квалификация на медиците. В момента в КАРИЛ се обучават 19 специализанти по анестезиология и интензивно лечение - сред тях има дори и един "Златен Хипократ".

Призът "Почетен знак на БЛС - Златен" е оценка за изключителния принос на проф. Тома Пожарлиев в развитието на българската хирургия и медицина и за 70-годишния му юбилей! До скоро проф. Пожарлиев завеждаше клиниката по хирургия на МБАЛ "Св. Ана", София. Специализирал е в Москва, Виена, Базел и т.н. Той извършва първата у нас и на Балканския полуостров лапароскопска холецистектомия още през 1993 г. Има над 180 научни публикации.

Тазгодишният наградата в категория "Внедряване на иновативна методика в областта на ангиографската техника" се връчва на д-р Мирослав Лилов, началник на ангиографското отделение към катедрата по рентгенология на Военномедицинска академия. За него медиите написаха, че е извършил истинско чудо – жена роди здраво момиченце след два инсулта с изпадане в кома. След сложната безкръвна интервенция на мозъка, майката и бебето са добре. Бебето е кръстено Мирослава, на лекаря-спасител на 27-годишната жена, тогава бременна в петия месец.

Ръководството на БЛС реши да удостои д-р Мирослав Лилов с този приз за изключителния му професионализъм и за риска, който той пое като извърши прецизната ендоваскуларна процедура и по този начин спаси два живота. Кариерата му във Военна болница се развива от ординатор до началник на ангиографско отделение. Специализирал е коронарна ангиопластика в Германия, интервенционална рентгенология в Швеция и др.