Тотю: Коледни пари за пенсионерите? Ако има излишък!

Политика

19-10-2012, 15:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът подкрепя идеята за данъчни облекчения за майките

През ноември ще станат ясни разчетите на изпълнението на бюджета на НОИ , надявам се да има заделени средства като излишък и ще настоявам за коледна добавка за най-ниските пенсии.

Това заяви днес в кулоарите на НС социалният министър Тотю Младенов.

86% от всички пенсии ще бъдат увеличени с 9,8 % от 1-ви април, припомни той. Също с толкова ще бъдат увеличени и пенсиите извън тези, които са за старост, като вдовишки добавки и инвалидни пенсии. 86% процента от всички пенсии, които се получават в страната, т.е. 2 200 000 пенсионери ще получат увеличение, повтори министърът.

Той уточни - следващата година 9,6 % от БВП ще отиват за пенсии. Тази година се очаква процентът да е около 9,3 %.

Трябваше да направим пенсионната реформа, за да сме честни пред пенсионерите и хората, на които им предстои да се пенсионират, коментира министърът.

Подкрепям идеята за данъчни облекчения за майките, отбеляза Младенов.

Освен пари, трябва да се дават и допълнителни социални услуги на майките, добави той.

"Бих казал на майките, които ще протестират в понеделник, че трябва да дискутираме дали трябва да оставяме 410 дни платено майчинство. В момента в Европа има дебат дали да стане от 14 на 20 седмици", каза Младенов. В момента около 50 000 човека работят по определени схеми по проекти, свързани с безработицата, бе лаконичен министърът за най-сериозния социален проблем.