Ужас! В епидемия от телефонни измами сме

Архив Пловдив

19-10-2012, 12:53

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Парите прибират „мулета“. Най-често и те са жертва на измама, твърдят полицаи

Групи от стари и изпечени измамници заловиха пловдивските полицаи. Арестувани са четирима от Пловдив, двама от Добрич и шестима от Шумен. Полицаите закопчали и още двама братя с дълъг "стаж". Безскрупулните родственици са познати на полицията още от зората на телефонните измами у нас.

Пред жертвите си те се представяли за лекари. Съобщавали на възрастните хора, че детето (внук) им е претърпяло катастрофа и веднага трябват пари за спешна операция. В противен случай "катастрофиралия" го чака най-лошото.

„Схемата е позната, но въпреки това старите хора в паниката си се хващат“, коментира шефът на полицията старши комисар Тодор Чонов. Другият проблем е, че престъплението се доказва изключително трудно, признават униформените. Сумите, с които са „ужилени“ измамените, варират от 1 000 до 10 000 евро.

„Благодарение на бързата реакция успяхме да предотвратим измами от порядъка на 1000 до 8000 лева“, уточни старши комисар Тодор Чонов. Обикновено измамниците звънят от къщи и след като жертвата е готова да даде парите, те намират „муле“ или човек, който да поеме риска и да вземе уговорената сума. „Мулетата“ често също са жертви на измамната схема.

Това са хора, които си търсят работа по интернет и дори не са наясно, че вършат пресъпление, обясни комисар Николай Кирков. МВР започва информационна кампания с 30-минутни клипове. Те са предназначени предимно за най-честите жертви на телефонните измами – възрастните хора. Клипът завършва с думите: „Ако и вие получите такова обаждане, веднага позвънете на близките си“.