Топ 5: Най-богатите хора на всички времена и техния живот

Животът

18-10-2012, 19:32

Снимка:

en.wikipedia.org

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Богати, по-богати, най-богати

Богати, по-богати, най-богати.

Колко материални блага може да има един човек и осигуряват ли парите мир и спокойствие? Този ТОП 5 представя най-богатите хора за всички времена и техните съдби.

1. Манса Муса I - 400 млрд. долара

Той е най-известният цар на Малийската империя. Възкачва се на трона през 1307 и царува над двадесет години. И до днес името му се свързва със справедливото му управление, което разширява значително границите на Мали. Под ръководството на Манса Муса I империята става една от най-богатите по онова време.

2. Семейство Ротшилд – 350 млрд. долара

Ротшилд е династия от немско-еврейски произход. Тя е изградила система за банкиране и финанси, която установява мрежа в цяла Европа и е покровителствена от австрийски и британски правителства. 

Утвърждаването на фамилията на международен план започва с Майер Амшел Ротшилд, роден през 1744. Стратегията на младежа за бъдещ успех е да запази контрола над бизнеса си в ръцете на семейството, което им позволява да поддържат пълна свобода на преценката за размера на тяхното богатство и техните бизнес постижения. 

Майер Амшел постъпва на работа като чиновник в банка в Хановер. Неговите способности бързо са забелязани и той се издига в младши партньор. Скоро след това се завръща във Франкфурт, където е в състояние да закупи бизнеса на баща си, който бил златар.

Така той създава магазин за стари монети като започва да ги продава на знатни личности, включително британският принц Уилям, и бързо трупа капитал. Скоро след това Майер Амшел става личен банкер на принц Велхелм Девети, който също изкупува стари монети.

През 1980 г. фамилията ражда един международен феномен - приватизацията, която бързо се разпростира в над 30 страни по света. Днес тази глобална тенденция е съчетана с възраждането на офисите на Ротшилд, разположени в 40 страни, продължавайки дългата традиция на иновации, експертни познания и опит.  

 3. Джон Рокфелер (8 юли 1839 -23 март 1937) – 340 млрд. долара

Toй е американски предприемач, който прави революция в петролната индустрия. Рокфелер вярва от самото си детство, че ще натрупа много богатство, което ще използва разумно за доброто на човечеството. През 1870 открива компанията "Standard Oil" и тя работи, докато той се пенсионира през 1890Петролът намира голямо приложение и Рокфелер натрупва значително състояние и става най-богатият мъж на света и първи американски милиардер. Наричан е още "най-богатият човек на всички времена". Днес името Рокфелер се е превърнало в синоним на много богат и заможен. Джон Рокфелер е и един от основателите на федералния резерв на щатите. Много от дейностите му са смятани за незаконни и неморални.

4. Андрю Карнеги (25 ноември 1835 — 11 август 1919) – 310 млрд.д долара

Той е американски бизнесмен и филантроп от шотландски произход. Карнеги е роден в Дънфърмлин, Шотландия в бедно семейство. През 1848 година  мигрира в САЩ и се заселва заедно със семейството си в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно си спечелва името на известен бизнесмен и филантроп.

През 1870 г. построява първата си доменна пещ, а към 1890 г. е начело на бързо растящата американска стоманодобивна промишленост. 

Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, наименувана в негова чест "Карнеги Хол". Други сгради с дарения от него и носещи неговото име са: 420-местна зала в Люисбург, Западна Вирджиния; 1928-местна зала в Питсбърг, Пенсилвания; 1022-местна музикална зала, част от библиотеката на предградието на Питсбърг Хоместед; 540-местна зала в родния му град Дънфърмлин, Шотландия. В нашата столица, близо до НДК, има улица, носеща неговото име.

5. Николай Александрович Романов( 18 май 1868 - 17 юли 1918 ) - 300 млрд. долара

Николай II е последният император на Русия. Бил е цар на Полша и велик княз на Финландия. Романов управлява от 1894 до принудителната си абдикация през 1917 година и е от династията Романови. Николай II е принуден да се отрече от трона по време на Февруарската революция през 1917 година. Цялото семейство заедно с личния им лекар и трима прислужници са застреляни през юни 1918 година. Екзекуцията се извършва без съдебен процес. Телата им са обезобразени, за да не бъдат разпознати и хвърлени в общ гроб. Останките им са открити през 1991 г., идентифицирани с ДНК анализ и погребани с държавни почести през 1998 г. Две от телата липсват, което поражда спекулации, че може би най-малката дъщеря, Анастасия, успява да се спаси. Но телата им са намерени през 2007 г. и са идентифицирани. Канонизиран е от Руската православна църква през 2000 г., а през 2008 г. е реабилитиран от Руския върховен съд.