Станишев и Оланд засилват гласа на социалистите в Европа

Политика

18-10-2012, 17:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

„Интересите на европейските граждани трябва да бъдат поставени в сърцето на стратегията за възстановяване на Европа”, категоричен беше Станишев

Изключително топло посрещане организира президентът на ПЕС Сергей Станишев за президента на Франция Франсоа Оланд и премиерите от европейската левица в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на БСП.

 

Още преди срещата на най-високо ниво проличаха добрите отношения на сътрудничество и подкрепа, на които европейските социалисти разчитат за общите си действия в Европа. Станишев събра лидерите от ПЕС в белгийската столица, за да подготвят позициите, които европейските социалисти ще отстояват не само на предстоящия, но и на следващите два Европейски съвета.
Лидерите от левицата призоваха за незабавно приемане на Пакта за растеж и заетост и за повече солидарност в Европа. Те остават непреклонни в позицията си, че именно тези въпроси трябва да са водещи в дневния ред на ЕС.


„Интересите на европейските граждани трябва да бъдат поставени в сърцето на стратегията за възстановяване на Европа”, категоричен беше Станишев. По думите му доверието на европейците ще бъде спечелено именно като се спазват поетите ангажименти. Според лидера на ПЕС трябва да се приемат мерки, които ясно да покажат, че социалното възстановяване върви ръка за ръка с икономическото възстановяване. Станишев подчерта, че на предстоящия Европейски съвет гласът на европейските социалисти ще бъде единен. На срещата лидерите обсъдиха идеите за банков съюз. Започнаха разговори и за многогодишната финансова рамка, която ще бъде основна тема на следващия Съвет.


В срещата участваха президентът на Франция Франсоа Оланд, министър-председателите на: Австрия - Вернер Файнман, Белгия - Елио ди Рупо, Дания - Хеле Торнинг-Шмит и Словакия - Робърт Фицу; вицепремиерът на Ирландия - Имън Гилмор, еврокомисар Хоакин Алмуния, председателят на Европейския парламент - Мартин Шулц и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП-Ханес Свобода.