Фавруари 2013 ясно дали, а и кога влизаме в Шенген

Свят

18-10-2012, 16:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Холавндия продължава да се дърпа за примането ни

Взимането на решение за приемането на България и Румъния в Шенген ще бъде отложено за февруари 2013 година, съобщава "Юропиън войс".

Изданието пише, че очакванията - решението да бъде взето на 25 октомври по време срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург, няма да се оправдаят.

Страните членки преди това искат да видят доклада на Европейската комисия за Румъния, който ще бъде представен през декември.

В момента холандското правителство не иска да поема ангажименти за бъдещото приемане на двете балкански страни.

Няколко други европейски правителства също споделят холандските опасения за спазването на върховенството на закона в Румъния.

Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.

Подписано е на 14 юни 1985 г. на борда на кораба "Принцеса Мария-Астрид", в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия) между 5 от тогавашните 10 страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция.

Пълното прилагане на Шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахването на контрола по границите между 6 от подписалите споразумението страни.

Целта на споразумението е да премахне граничните контролно-пропускателни пунктове в шенгенското пространство и да съгласува контрола по външните граници.