Нов акциз оскъпява парното

Най-доброто от печата

18-10-2012, 08:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Преглед на печата за 18 октомври

Нов акциз ще вдигне сметките за парното през предстоящия отоплотелен сезон, твърди в. "Преса". Той действа от 1 юни и вече е ускъпил дълговете на потребителите с около 2% и е калкулиран в цената на топлото. Според изданието, клиентите на топлофикация тепърва ще усещаъ нанесения тихомълком удар.

Националният осигурителен институт (НОИ) пести от разходите за пенсии и от парите за майчинство, показва изпълнението на
бюджета на общественото осигуряване, съобщава "Труд". За първите девет месеца на възрастните са изплатени с 50 млн. лева по-малко от планираните заради увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране с по 4 месеца. Заради новите критерии са се пенсионирали 68 697 души, или 17,6% по-малко спрямо същия период на м.г. Според изнесените данни на НОИ обезщетението за майчинство също е намаляло. Причината е, че то вече се формира за по-дълъг период - от 18 на 24 месеца. Така при пресмятане на майчинството влизат по-ниски възнаграждения.

Един тон сирене и 3 тона сурово мляко са били унищожени, след като в тях е бил открит опасния афлатоксин, информира "Труд" като цитира Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч. Токсинът може да доведе до рак на черния дроб. За щастие, продукцията не е стигнала до търговската мрежа.

Законодателната и изпълнителната власт се разминават в тълкуванията трябва ли да се плащат глоби за да се узаконят балконите, остклени до 2001 година, съобщава същият вестник.
Вчера председателят на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева заяви, че самият закон е допускал такива преустройства и никой собственик на тераса не трябва да прави нещо специално за това, нито пък да плаща глоба.
Същото мнение изрази и регионалният министър Лиляна Павлова. Шефът на регионалната комисия в парламента Любен
Татарски, който е автор на текста за предстоящата амнистия за незаконно строителство, обясни, че за балконите важат същите
правила, както и за узаконяването на останалите неразрешени строежи. Т.е. собственикът им трябва да поиска разрешително от
общината и да плати глоба, която след последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) започва от 5000 лв.

Ключови софийски булеварди ще бъдат ремонтирани през следвата година, пише "Новинар". Това ще се случи ако общината успее да вземе заем от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, заяви кметът на града Йорданка Фандъкова по време на представянето на проектобюджета на София за 2013 година.

Използването на СРС-та е сред акцентите на в. "Дума".

"СРС-та у нас се превърнаха в политическо оръжие и се ползват срещу политическите опоненти", заяви депутатът от БСП Мая
 Манолова в парламента. Изданието цитира и депутатът от ДПС Лютфи Местан, според когото подслушването се превръща в основен инструмент за политико-полицейско насилие.

"Бойко Борисов и Цветан Цветанов превърнаха специалните разузнавателни средства в последните години в страшно оръжие,
което е в услуга на полицейската държава", категоричен бе и Христо Бисеров.