Феликс признава българската връзка в идеята за космическия скок

Булевард

17-10-2012, 18:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Иван Трифонов пръв е дръзнал да помисли за подобно начинание

Новината, с която австрийският вестник „Курир” днес разбуни духовете у нас и по света, всъщност не е сензация, а факт, за който самият Феликс Баумгартнер вече е признавал.

 

Да, той наистина е взаимствал идеята за екстремния скок от „ръба на Космоса” от българина Иван Трифонов. Нашенецът разказа в интервю пред австрийския вестник как е тренирал за подвига много по-рано от Феликс, но в крайна сметка нямал пари да го реализира.

 

"Обмислял съм  скока множество пъти. За пръв път през 2004 година Иван Трифонов сподели с мен идеите си за такава мисия. Трифонов е въздухоплавател и е обмислял такъв проект отдавна, но вече се чувства твърде стар, за да осъществи мечтата си. После чух за подобна концепция и от Пер Лидстранд, друг въздухоплавател, който е работил с Ричард Брансън по проект за обиколка на света с балон. Двамата смятаха да направят опит да подобрят рекордите на Джозеф Киттингер, но в крайна сметка решиха да не започват такъв важен проект в допълнение към другите им планове. След това срещнах Арт Томпсън, въздухоплавател, дизайнер и експерт по космически изследвания. Именно с него, и разбира се Red Bull, като основен двигател на мисията, започнахме да работим по проекта”, разказва Феликс пред портала pureskydive през 2010-а.

 

Две години преди осъществяването на мечтания проект, той споделя и своите опасения за мисията.

 

На въпрос какъв мисли, че ще бъде най-критичния момент, Баумгартнер заявява: „Това, което сме научили от височинни полети в миналото е, че почти всичко, от стартирането до безопасното кацане на Земята може и ще бъде от решаващо значение. Ето защо е толкова важно да си паснем идеално с екипа и да мога да разчитам на тях. Но разбира се, всички осъзнаваме колко критичен характер има тази мисия и колко голяма е опасността. Ние сме нетърпеливи да  счупим рекорда и да минем над скоростта на звука, но в същото време искаме да отговорим на всички възможни ситуации, които могат да бъдат посрещнати от бъдещите пилоти и астронавти”.

 

Преди три дни, на 14.10.2012, Феликс Баумгартнер осъществи мисията и мечтата на множество авантюристи и мечтатели, сред които и Иван Трифонов, за когото в крайна сметка Баумгартен не отрича, че е бил в основата на идеята за скока.