В Сърбия: Искаме ЕС, ама достойнството ни е по-важно!

Свят

17-10-2012, 13:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съседите убедени, че "Kosovo je Srbija"

Премиерът на Сърбия - Ивица Дачич, заяви, че страната му иска да стане член на ЕС, но не и ако цената е загуба на държавата и на елементарно достойнство.

В интервю за сръбското издание "Вечерни новости" той посочи, че нито една страна в Европа или в света не би се съгласила с подобно нещо. Дачич твърди, че Сърбия няма да се откаже от процеса на интеграция в ЕС, но уточни, че страната не може да приеме формулировки от Брюксел, които нарушават териториалната й цялост.

"Сърбия не може и няма да приеме позицията за спазване на териториалната цялост на Косово, въпреки че разбираме обяснението на еврокомисаря Щефан Фюле, че в основата на формулировката е, че Европа не иска подябла на южната сръбска провинция. Казвам на Брюксел да не поставя дилемата Косово или ЕС пред нас, защото не можем да се откажем от себе си и от нашата държава. И също така не искаме да се отказваме от ЕС", заяви сръбският премиер.

Той допълни, че сръбското правителство остава ангажирано с членството в ЕС, защото осъзнава значението на започването на преговорите за присъединяване към съюза за сръбското общество и икономика. "Сърбия е изправена пред големи политически предизвикателства като проблема с Косово, но правителството е готово да се изправи пред предизвикателствата, които го очакват и да работи за мирни решения. Съзнаваме значението на началото на преговорите за членство в ЕС за сръбското общество и икономика", заяви Дачич.

Според премиера Сърбия ще продължи процеса на хармонизиране на законодателството си с европейското и допълни, че ЕС остава най-важният търговски партньор на страната. "Осъзнаваме, че ЕС е изправен пред сериозни икономически предизвикателства, които се отразяват и на нашите чуждестранни търговски партньори като Русия и Китай. Важно е да сътрудничим с всички", заяви Дачич.