Отбелязваме 250 г. от написването на „История славянобългарска”

Архив Пловдив

17-10-2012, 07:09

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Филолози от ПУ потеглят на научна експедиция по стъпките на Паисий Хилендарски

С поредица от инициативи Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще отбележи навършването на 250 години от написването на „История славянобългарска”. Това съобщи деканът на факултета доц. д-р Живко Иванов.

На пресконференция днес от 10:30 часа в Заседателната зала на Ректората ще бъде представен пътуващият семинар „По стъпките на Паисий”, посветен на патрона на висшето училище – Паисий Хилендарски. Маршрутът на кампанията включва последователно градовете Пловдив, Крагуевац, Нови Сад, манастира Ковил, Сремски Карловци, Нови Сад и Банско и Асеновград. На тези места ще се провеждат дебати в неформална обстановка и под формата на гостуване при партниращи академични и обществени институции.

Ще се търсят следите на Паисиевото дело в поколенията на България, както малко известни факти за места, книги, книжовници и духовни средища, свързани с Паисий Хилендарски, изтъкна още доц. Иванов. По думите му този пътуващият семинар предхожда Международната конференция „Паисиеви четения”, организирана ежегодно от университета. Тази година тя ще се проведе на 2 и 3 ноември под почетния патронаж на вицепрезидента Маргарита Попова.