Бюджетът бил розов, рисков и разочароващ

Политика

16-10-2012, 21:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това твърдят от СДС

Съюзът на демократичните сили определя проекта за бюджета за 2013г. като бюджет на трите „Р” - розов, рисков и разочароващ.

Това заяви пред журналисти председателят на синята партия Емил Кабаиванов след редовното заседание на НИС на СДС.
По думите му е розов, защото прогнозите в този бюджет са надценени по отношение на приходната част. Надценени са, защото са наложени няколко параметри, един, от които е намаляване на безработицата от 12 на 10% или по–просто казано разкриване на нови около 80 хиляди работни места. Това в условия на криза, в която се намира държавата и бизнеса и нагласата на българските работодатели за разкриване на нови работни места е отрицателна. Затова смятаме, че тази прогноза няма да се случи, допълни синият лидер.
Освен това виждаме в този бюджет завой на ляво. Това е така, защото това е бюджетът с най-високата разходна част в най-новата история на България. Като се върнем назад предкризисния бюджет 2007 – 2008г. имаше разходна част над 26 милиарда лв. В момента тя е над 31 милиарда лева. И на второ място, намерението на финансовия министър за облагане на лихвите върху депозитите е също чисто лява мярка. Тя няма да донесе нито справедливост, нито равнопоставеност. На 75% от хората с депозити са с депозити от около 3 хиляди лева., т.е. ние удряме  отново дребните спестители, а не взимаме от парите на богатите, защото те са в работещи активи, подчерта Емил Кабаиванов.  
Той характеризира бюджета и като рисков, защото се вижда, че нивото на фискалния резерв е на минималния праг. Както знаем, той трябва да бъде наличен в края на бюджетната година, говоря за 4,5 милиарда лева. А в рамките на 1013г. той може да спадне и под този критичен праг. Това за нас е един определен риск. Освен това този бюджет е направен така, че разходната му част да се изпълни приоритетно в първата половина на година. Това е предизборният характер на бюджета. Какво ще става след това ще бъде на главата на следващото мнозинство и правителство, бе категоричен председателят на СДС.
Емил Кабаиванов отново припомни, че СДС като автентична дясна партия винаги е държал и продължава да поддържа тезата за плоския данък.
Той засегна отново и актуалната тема за референдума за АЕЦ „Белене”, като подчерта, че позицията на СДС не е променена и този референдум, по начина, по който е зададен въпроса и по начина, по който евентуално ще се организира е противоконституционен и отново призова българските граждани да не участват в този политически цирк. А идеята за финансиране на референдума от субсидиите на политическите партии, който, ако се проведе ще струва около 30 милиона лева, цифра сравнима със средствата, които българските общини получават за поддържане на общинската пътна мрежа през зимата, е популистко и противозаконно. Ако трябва да говорим за финансиране на референдума, нека да го финансират тези, които го инициират, а именно БСП, каза в заключение синият лидер.