ГЕРБ номинира Румяна Желева за зам.- председател на ЕНП

Политика

16-10-2012, 17:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това ще е вторият ѝ мандат

Бившият външен министър и кандидат-комисар Румяна Желева е номинирана от ГЕРБ за втори мандат като заместник-председател на ЕНП, съобщи БНР.

Очаква се кандидатурата й да бъде гласувана по време на предстоящия утре и вдругиден в Букурещ 21-ви конгрес на партията. Румяна Желева беше избрана на този пост с тригодишен мандат през декември 2009-а година – само месец преди злополучното изслушване в Европарламента. Прогнозите бяха, че сега ГЕРБ ще издигне някой от евродепутатите си, а за фаворити бяха сочени Андрей Ковачев и Мария Габриел. След като стана ясно, че номинацията, подадена в секретариата на ЕНП, е за Румяна Желева, двамата отказаха коментар по темата.

От централата на ЕНП също отказват подробности с аргумент, че процедурата е конфиденциална. Оттам обясниха, че не могат да съобщят нито общия брой на кандидатите, нито имената им и че те ще бъдат обявени на самия конгрес, като в четвъртък предстои делегатите да определят с гласуване 10 нови заместник-председатели.

Според запознати кандидатите са повече от заместник председателските места, а за номинацията на Румяна Желева пред българските си партньори е настоял лично председателят на ЕНП Вилфред Мартенс, който неведнъж в последните години е давал високи оценки за работата на Желева. 76-годишният Мартенс, който оглавява партията от 1990-а година, вече обяви, че има желание да остане на поста и занапред. Алтернативни кандидатури няма, няма и съмнения, че предстоящият конгрес ще му гласува доверие за още един мандат.

БГНЕС припомня, че Румяна Желева беше първият министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов, който беше сменен. Казусът с нея възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на "Етко-Шнайдерс" ООД.

Румяна Желева бе номинирана за еврокомисар, но се провали при изслушването си в Европейския парламент. Това предизвика скандал у нас, от опозицията дори сравниха този провал "първото голямо фиаско на България и на министър-председателя".